Iohannis: Avem un sistem educaţional al lui Manole. E nevoie de o regândire a învăţământului

Președintele Klaus Iohannis a caracterizat sistemul educațional ca fiind unul "al lui Manole", care a ''căpătat o boală - reformita cronică'', adăugând că este nevoie de o regândire a acestuia, motiv pentru care proiectul "România Educată" face parte din Proiectul de țară.
Filip Stan
23 sept. 2016, 13:11
Iohannis: Avem un sistem educaţional al lui Manole. E nevoie de o regândire a învăţământului

„Am considerat că este cazul să ne adunăm să vedem ce vrem noi să construim, un adevărat proiect de țară care să arate cum vrem noi să arate România peste 20, 30, 50 de ani și cum ajungem acolo. Cum putem să aflăm aceste lucruri? Simplu. Adunând oameni care doresc să se implice, ce se poate face, cum se poate și atunci vom avea un răspuns. Sper ca la anul să vă pot prezenta Proiectul nostru de țară, care va descrie unde vrem să-și găsească România locul, dacă vrem să rămânem la margine, cum suntem geografic, sau în centru, dacă vrem ca România să fie o țară de muncitori necalificați sau poate avem ambiția să facem din România o țară inteligentă, cu oameni foarte bine educați, dacă vrem să distrugem în continuare sistemul de sănătate sau educație, dacă vrem să avem spitale moderne, performante, școli moderne și performante. Aceste lucruri ne preocupă și sunt o parte esențială”, a afirmat Iohannis, la Liceul „Carol I” din Câmpulung Muscel.

El a precizat că din acest motiv a inițiat proiectul „România Educată”.

„România educată este calea spre viitorul României. Fără o generație educată nu se poate construi viitorul. Fără școli bune, dascăli pe măsură și fără părinți care înțeleg de ce fac copiii carte nu putem să mergem mai departe”, a adăugat Iohannis, potrivit Agerpres.

Potrivit șefului statului, proiectul „România Educată” nu este o reformă.

„Cred că nu este o reformă, cel puțin sper, din cel puțin două motive. (…) Sistemul educațional românesc a căpătat o boală — o reformită cronică. Am avut 11 miniștri de la Revoluție, fiecare făcând o reformă sau două, așa nu se poate. (…) Nu poți să dărâmi și să reconstruiești permanent, fiindcă atunci ajungi la mitul lui Manole. Noi am făcut un sistem educațional al lui Manole”, a precizat el.

El a subliniat că este nevoie de o reală regândire a sistemului de învățământ.

„Trebuie să știm unde vrem să fie sistemul educațional din România peste 20, 30, 50 de ani. Mi se pare inadmisibil ca un elev care intră în clasa a IX-a să nu știe cum va da Bacalaureatul. Trebuie să știe din clasa a V-a. (…) Trebuie să aibă un parcurs școlar previzibil”, a arătat Iohannis.

Acesta a menționat că primele concluzii ale proiectului „România Educată” nu vor apărea mai devreme de sfârșitul anului viitor.

De asemenea, șeful statului a apreciat ca dezinteresată dezbaterea recentă din Senat cu privire la sistemul de educație.

Șeful statului a mai spus că liceele pedagogice trebuie păstrate. „În medie liceele pedagogice au fost în top. Acum avem altă formă de pregătire — de institutor, care presupune studii aprofundate și prelungite. Cred că rolul liceelor pedagogice sau cu profil în zona fostelor licee pedagogice au în continuare un rol foarte important, fiindcă acolo se pregătesc cel mai bine tinerii. (…) Cred că merită păstrate nu numai din motive emoționale liceele pedagogice. Ele vor avea un rol pozitiv și în viitor”, a susținut Iohannis.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci imediat după ce ai plantat legumele. Trucul la care apelează grădinarii pentru o recoltă bogată
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Cum va arăta primul nod turbion din România? Apare pe A7 – Autostrada Moldovei
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Vremea se schimbă radical. Ce ne așteaptă de Florii
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Adevărul despre anularea alegerilor. Informații de ultimă oră de președintele Ilie Bolojan
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu