Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a anunţat că pe listele electorale permanente pentru alegerile locale din 10 iunie sunt înscrise 18.315.880 de persoane. Dobre a precizat că au drept de vot cetăţenii români care împlinesc vârsta de 18 ani în ziua alegerilor inclusiv.
Totodată, au drept de vot cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România. Dobre a precizat că este vorba despre 37.704 persoane, dintre care 8.800 sunt din Italia, 5.181 din Germania şi 4.104 din Franţa. Alegătorii pot vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativă în care îşi au domiciliul.
Persoanele cu drept de vot care şi-au stabilit rezidenţa la altă adresă decât cea de domiciliu pot vota în acea localitate doar dacă au făcut acest lucru cu cel puţin trei luni înainte de data alegerilor, respectiv până în 10 martie 2012, a mai spus Dobre.
Alegătorii pot vota pe baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorii, a paşaportului diplomatic şi a celui de serviciu sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor de la şcolile militare.
În cazul alegătorilor netransportabili din motive de invaliditate sau de boală, preşedintele Biroului Electoral al Secţiei de votare poate aproba deplasarea la domiciliile acestora a unei echipe formate din doi membri, cu urna mobilă, ştampila de votare şi buletinele de vot.
Persoanele private de libertate care nu au interdicţii electorale pot vota dacă sunt în penitenciare din localităţile unde au domiciliul. La alegerile locale nu pot vota debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele cărora le-au fost interzise drepturile electorale prin hotărâri judecătoreşti definitive. Dobre a precizat că este vorba despre 23.235 de persoane la nivel naţional, iar datele acestora au fost transmise tuturor autorităţilor judeţene.
ROMÂNIATV.NET vă pune la dispoziţie lista completă a secţiilor de votare din judeţe şi din Capitală. Procesul de votare începe la ora 7 şi se încheie la ora 21.
Serviciile de evidenţă a persoanelor din Capitală vor lucra sâmbătă şi duminică, pentru eliberarea actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu au sau au act de identitate cu temen de valabilitate expirat.
Programul de lucru al serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor din municipiul Bucureşti a fost extins sâmbătă, 9 iunie, între orele 8.00 şi 16.00 şi duminică, 10 iunie, între 8.00 şi 21.00.
Măsura a fost luată cu ocazia alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, pentru eliberarea actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu au sau au act de identitate cu temen de valabilitate expirat, se arată într-un comunicat de presă de marţi al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor – Municipiul Bucureşti.
Cartea de identitate se întocmeşte şi se eliberează pe baza cererii scrise a persoanei şi a documentelor cu care se face dovada numelui, stării civile, cetăţeniei române şi a domiciliului. Pentru eliberarea unei cărţi de identitate, solicitanţii trebuie să plătească şapte lei, taxă care se achitată la ghişeele birourilor de evidenţă a persoanelor din sectoarele 1, 3 şi 6, la unităţile CEC pentru sectoarele 4 şi 5 sau la oficiile poştale, în sectorul 2.
Pentru eliberarea unui nou act de identitate ca urmare a expirării termenului de valabilitate, pierderii, furtului, deteriorării sau distrugerii acestuia, solicitanţii trebuie să prezinte şi un timbru fiscal în valoare de patru lei.
În cazul în care solicitanţii nu pot prezenta anumite documente, va fi eliberată cartea de identitate provizorie. În acest caz trebuie depuse şi trei fotografii, precum şi o taxă de un leu, achitată în acelaşi mod ca şi în cazul cărţilor de identitate, a precizat sursa citată.