Sub 20% din locuinţele românilor au asigurare obligatorie împotriva cutremurelor

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) avea, la finele lunii august, un portofoliu care număra 1,73 milioane de polițe împotriva riscurilor catastrofice (cutremure, alunecări de teren și inundații), ceea ce reprezintă sub 20% din totalul fondului locativ național, care numără 8,8 milioane de unități.
Iulian Tudor
25 sept. 2016, 08:53
Sub 20% din locuinţele românilor au asigurare obligatorie împotriva cutremurelor

Cu alte cuvinte, mai puțin de 20% dintre proprietarii de case sau apartamente ar fi primit despăgubiri dacă ar fi înregistrat daune în urma unui cutremur, alunecare de teren sau inundație, în limita sumei asigurate, de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate, scrie profit.ro.

Un seism a avut loc sâmbătă la ora 02:11, acesta resimțindu-se puternic și la București. Potrivit portalului EMSC, epicentrul a fost în zona Vrancea, iar magnitudinea a fost de 5,6 grade pe scara Richter.

Citeşte şi Şeful Corpului de Control al premierului: Instituţiile au note maxime la umflat muşchii, dar nu vă bazati pe ele la cutremur

Portalul de monitorizare a cutremurelor în timp real EMSC-CSEM indică epicentrul în zona Vrancea, pe coordonatele 45,76 grade latitudine nordică și 26,63 grade longitudine estică, la 44 kilometriu de Focșani și 153 de kilometri de București.

Adâncimea seismului a fost de 94 de kilometri, iar ora exactă a producerii acestuia este 02:11:20, potrivit sursei citate. Inițial, portalul indica o magnitudine de 6,1 grade pe scara Richter și o adâncime de 80 de kilometri.

Seismul nu a produs pagube

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.

Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

Datele asigurătorul disponibile pe pagina web arată că peste 75,3% din locuințele asigurate de PAID sunt amplasate în mediul urban.

Cele mai asigurate zone sunt Transilvania – 20%, Capitala – 19% și Muntenia – 18%, alături de Moldova – 12%. La polul opus se află Bucovina – 3% și Maramureș – 3%.

Citeşte şi Apără-ne, Doamne! PROFEŢIA care spune că un CUTREMUR MARE va şterge Bucureştiul de pe hartă

PAID a fost înființată în septembrie 2009. Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Primele polițe emise de PAID, cunoscute și sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

Asigurătorul a încheiat anul 2015 cu 1,6 milioane polițe PAD în vigoare și prime subscrise de 135 milioane de lei. Numărul polițelor a crescut cu aproximativ 6,5% față de sfârșitul anului 2014, iar primele subscrise cu 7%.

„În absența unor dezastre naturale semnificative în 2015, PAID a realizat un profit brut de 25 milioane lei, pe care acționarii au decis să îl rețină în societate, ca, de altfel, și în anii anteriori, pentru a îmbunătăți nivelul fondurilor proprii ale PAID”, se arată în raportul companiei pe anul 2015.

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Singurele 3 zodii care sunt protejate de astre în lunile septembrie și octombrie. Răsturnări spectaculoase de situații pentru Berbeci
Capital.ro
Se schimbă banii. România e obligată să treacă la Euro: Strângeți cureaua!
Playtech.ro
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Alain Delon în viață. Te fac să PLÂNGI, cutremurător
DailyBusiness
SE DAU BANI DE LA STAT! Cine primește 3.000 de lei
Adevarul
Vladimir Putin nu poate răspunde rapid la invazia Ucrainei. De câți soldați are nevoie pentru a-i scoate pe ucraineni din Kursk?
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
Schimbare de proporții la X Factor. O mare vedetă revine pe sticlă
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
BREAKING | Ciclista de la Jocurile Olimpice a fost găsită moartă în casă
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Întârzieri masive la CFR! Calvarul la care au fost supuși călătorii care au revenit din vacanța de pe litoralul românesc
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă pace. A anunțat personal: Am fi foarte fericiţi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Președintele Macron a acceptat demisia guvernului condus de Gabriel Attal
MediaFlux
Kamala Harris a făcut PASUL DECISIV. Donald Trump NU mai are ÎNCOTRO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...