„În calitatea mea de senator am dreptul să fac amendamente la iniţiativele, la ordonanţele care ajung. Faptul că acolo am scris un amendament este un drept legitim exprimat. (…) Până la acel moment am primit nenumărate sesizări din teritoriu care au arătat că a apărut o nemulţumire. Metodologia aceasta nu a fost supusă dezbaterii, cum prevede legea, timp de 30 de zile”, a spus fostul ministru al Educaţiei, la Digi 24, potrivit news.ro.
Ea a criticat „graba” Ministerului Educaţiei de a organiza acest concurs şi „calendarul strâns” propus, care nu ar fi susţinut de profesori şi sindicate, ci doar de MEC.
„A rezultat foarte clar constatarea că în afara Ministerului nimeni nu susţine procedura acum. Toată lumea este de acord să se organizeze concurs, dar nu odată cu debutul anului şcolar”, a spus ea.
Ecaterina Andronescu a adăugat că toată lumea este de acord că acest concurs trebuie să aibă loc, însă nu sub actuala formă, iar ea va propune o lege prin care directorii de şcoli să poată fi numiţi de către Consiliile profesorale din fiecare unitate de învăţământ, urmând ca acest for să aibă şi puterea de a demite un director dacă nu îşi respectă obligaţiile.
Întrebată, totuşi, despre faptul că directorii nu au mai dat concurs de 8 ani, legea precizând că unul trebuie organizat din 4 în 4 ani, Ecaterina Andronescu a spus că „asta nu are importanţă”.
„Teoretic, mandatul de director este de 4 ani. Deci dacă s-a organizat în 2008, până în 2012… dar nu s-au organizat toate concursurile în acelaşi timp şi atunci mandatele s-au finalizat pe un anumit interval de timp. (…) Directorii nu erau într-o stare de semi-incertitudine, pentru că există prevedere legală în legătură cu posibilitatea de a numi director pe o perioadă interimară de un an”, a spus ea, fără însă să explice şi diferenţa de 3 ani în care nu a existat bază legală.
Întrebată dacă este de acord cu depolitizarea funcţiilor de director, fostul ministru a explicat că problema nu este că unii directori au carnet de partid, ci dacă „fac propagandă politică” sau nu, iar acest lucru trebuie eliminat, nu neapărat apartenenţa partinică.
Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, că amendamentul privind concursul pentru directorii de şcoli a fost redactat la sesizările venite din teritoriu şi că a semnat documentele ca preşedinte al comisiei, susţinând că nu ştie „cine şi cum a semnat acolo”.
Raportul Comisiei de Învăţământ apare semnat de către preşedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD), şi de către secretarul Dumitru Oprea (PNL). Însă acesta din urmă reclamă faptul că semnătura care a apărut pe raport nu îi aparţine.
„A fost o şedinţă de comisie în 14 septembrie, comisia de învăţământ în care ştiam cam ce ordine de zi e şi din motive obiective am discutat cu doamna preşedinte Andronescu şi ştiam întocmai care sunt subiectele. Nu era (n.r. – pe ordinea de zi) propunerea legislativă cu pricina căreia i s-a adăugat un articol nou care era amendamentul cu pricina. Eu nu am spus că acuz pe cineva. (…) A apărut în presă acuza că am semnat raportul comisiei, or nu puteam să semnez în lipsă.(…) Eu nu sunt expert în grafologie să ştiu cine a semnat. L-am sunat pe colegul meu din comisie care e vicepreşedinte al Comisiei de Învăţământ şi a zis că nu ştie despre ce e vorba”, a spus Dumitru Oprea, la Palatul Parlamentului.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat că nu va fi oprit concursul pentru directori, organizat de minister, şi a spus că iniţiativa din Senat pentru amânarea examenului pare o continuare a unei politici de subordonare a şcolilor unor interese de partid. Ministrul a precizat că se va adresa autorităţilor statului în cazul în care profesorii sunt împiedicaţi,”sub diferite metode”, să se înscrie la concurs.
Citeşte şi Klaus Iohannis susţine concursul pentru directorii de şcoli