Aproximativ 200 de oameni au manifestat, duminică, în Bucureşti, nemulţumiţi de faptul că Parlamentul întârzie adoptarea Legii conversiei la cursul istoric, scrie news.ro.
Protestatarii susţin că legea dării în plată nu îi ajută, că plătesc rate duble faţă de momentul achiziţionării creditelor şi că nu vor să renunţe la casele lor.
Manifestanţii, unii dintre ei însoţiţi de copii, au scandat „Conversia, conversia” şi „DNA să vină să vă ia!”. Pe pancartele purtate de protestatari se putea citi „BNR fără imunitate” sau „Vrem conversia la data acordării”. La sediul BNR, protestatarii au lăsat, pe trepte, o coroană de flori şi au aprins lumânări.
„Marş pentru conversie! O lege pe care o aşteptăm de ani de zile! O lege care trebuie să fie corectă şi dreaptă! (…) Luptaţi pentru viitorul vostru şi al famillor voastre! Nu cerem decât ceea ce este corect, nimic în plus, nimic în minus!”, au scris iniţiatorii protestului pe Facebook.
Un număr de 3.398 de debitori au depus 3.907 notificări către 24 de bănci după intrarea în vigoare a legii dării în plată, valoarea creditelor aferente fiind de 1,13 miliarde lei, ceea ce reprezintă 2 la sută din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare, potrivit unui raport prezentat, în august, de guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. În aproape două treimi din cazuri – 64% -, valoarea creditului rămas de rambursat este mai mare decât valoarea garanţiei.
Legea dării în plată, care permite românilor ce au cumpărat locuinţe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor, a intrat în vigoare în 13 mai.
Citeşte şi Firicel din Las Fierbinţi a câştigat procesul cu BANCA
Din numărul total de notificări, 2.634, adică 67,4 la sută, au fost contestate de bănci.
Valoarea creditelor aferentă acestor notificări, de aproape 1,13 miliarde lei, reprezintă doar 1 la sută din totalul creditelor acordate populaţiei şi 2 la sută din totalul creditelor ipotecare, potrivit datelor BNR.
„Peste 90 la sută dintre creditele pentru care au fost depuse notificări sunt în valută – 46 la sută în euro şi 47 la sută în franci elveţieni. Întârzieri în plată de peste 90 de zile se înregistrează în doar 56 la sută dintre notificările depuse”, a afirmat Isărescu.
În cazul a 504 notificări, valoarea garanţiei este mai mare decât valoarea creditului rămas de rambursat. Aproape 83 la sută dintre cei care au depus notificările au vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.