Nu sari peste micul dejun. Un mic dejun satios, bogat in proteine si vitamine iti da senzatia de satietate si te energizeaza pentru mai multe ore. Poti consuma la micul dejun oua fierte, sunca, iaurt, lapte, cereale, paine integrala, alaturi de cafea, ceai sau sucuri proaspete de fructe, scrie curademiere.ro.
Respecta pe cat posibil cele trei mese principale ale zilei si nu intarzia cu masa de seara dupa ora 19-20. Intre mesele principale serveste cate o gustare, pentru ca e mai bine sa mananci mai des si mai putin cantitativ. Mesele bogate cantitativ vor creste capacitatea de stocare a stomacului, care va cere cantitati din ce in ce mai mari de mancare cu timpul.
Inlocuieste chipsurile, covrigii, produsele de patiserie – adica gustarile dintre mese – cu fructe proaspete sau o mana de fructe oleaginoase crude, nu prajite sau sarate – migdale, caju, fistic, nuci – bogate in fibre si antioxidanti si al caror consum aduce mari beneficii sanatatii.
Daca iei masa de pranz la serviciu, cambina-te cu colegi despre care stii ca respecta o dieta sanatoasa; astfel nu vei fi nevoit sa vezi pe masa alimente pe care ai vrea sa le ocolesti, dar care iti vor face pofta, mai ales daca stii ca nu rezisti ispitelor.
Citeşte şi Superaliment minune facut in casa cu seminte. Preventiv, curativ, delicios, bomba de sanatate
Nu manca dulciuri seara. Caloriile cu care te incarca nu pot fi consumate in timpul noptii si se transforma in grasimi.
Consuma cu incredere legume; nu contin decat cantitati foarte mici de grasimi, nu contin deloc colesterol, in schimb sunt bogate in fibre si vitamine. Cantitatea mare de fibre te ajuta sa ai un tranzit bun, ferindu-te astfel de riscul imbolnavirii de cancer de colon.
Evita sa mananci in fata calculatorului sau a televizorului; vei pierde masura, ori vei manca in graba. Specialistii in nutritie, precum si multe studii au demonstrat ca multi dintre copiii care sunt alimentati de mici in fata televizorului, ca sa manance tot din farfurie, se transforma in adulti obezi.
Nu e recomandat sa-ti umpli frigiderul; daca vei merge la cumparaturi cu stomacul gol vei fi tentat sa cumperi tot ce vezi in rafturile cu alimente. Invata sa citesti continutul alimentelor pe ambalaj; fereste-te de produsele cu indulcitori, cu prea multa sare sau cu continut mare de grasimi saturate.
Incearca pe cat posibil sa elimini stresul din viata ta. Stresul determina scaderea glicemiei in organism, ceea ce iti va da senzatia de foame si mai rau, nevoia de a manca ceva dulce. In timp glicemia din sange creste si apare diabetul si obezitatea.
Prepara alimentele cat mai simplu si sanatos, la abur, prin fierbere sau la cuptor; evita prajelile.
Nu uita de lichide; hidrateaza organismul. Cel mai sanatos mod de hidratare este apa plata sau ceaiurile. Evita pe cat poti sucurile acidulate, dar si pe cele neacidulate care contin mult zahar sau indulcitori.
Fa miscare zilnic. Mergi macar 2-3 statii pe jos in pas mai alert, renunta la ascensor, urca scarile pe jos etc, daca nu ai timp sau posbilitatea sa practici alte sporturi.