Potrivit unei analize realizate de cele patru patronate pe baza datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în perioada 2005-2015 asigurătorii RCA au raportat prime brute subscrise de 5,7 miliarde de euro şi au plătit daune de 3,7 miliarde de euro, „rămânându-le în buzunare două miliarde de euro pentru cheltuieli administrative şi profit”.
Transportatorii rutieri: Ordonanţa RCA nu conţine plafonul maxim negociat. Precizările ASF
„Firmele de asigurări se plâng de atâţia ani că această linie de business este neprofitabilă pentru ei, dar cu toate acestea ţin strâns cu dinţii de banii obţinuţi de aici”, se arată într-un comunicat comun al patronatelor din transporturi.
„Asigurătorii spun că motorina e mai scumpă decât asigurarea RCA, iar în acest sens le propunem să plătim şi noi RCA la tarifele din celelate ţări europene. Motorina nu are diferenţă de preţ de 300% între pieţele din Uniunea Europeană”, spun transportatorii.
„Pentru că aduc în discuţie preţul pâinii, le reamintim asigurătorilor că pâinea este un bun de strictă necesitate, dar nu obligatoriu, românii nefiind penalizaţi dacă nu mănâncă pâine. Dar asigurările RCA sunt obligatorii, iar dacă nu ai RCA rişti să fii amendat şi să ai autovehiculul blocat, fără documente de identitate. Şi, pentru că pot şi nu îi deranjează nimeni, asigurătorii stabilesc cum vor ei aceste tarife”, mai arată reprezentanţii patronatelor din transporturi.