Cum se dau TICHETELE SOCIALE DE GRĂDINIŢĂ în acest an şi ce condiţii trebuie să îndeplineacă părinţii

Părinţii care şi-au dat copiii la grădiniţă, începând din această toamnă, pot primi tichete sociale pentru grădiniță în vederea stimulării participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate. Pentru a putea beneficia de astfel de tichete, solicitanţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. 
Cristina Macuc
27 sept. 2016, 05:42
Cum se dau TICHETELE SOCIALE DE GRĂDINIŢĂ în acest an şi ce condiţii trebuie să îndeplineacă părinţii

Copiii care provin din familii fără posibilități financiare și care frecventează zilnic grădinița vor primi un stimulent financiar. Prevederile în vigoare stabilesc că pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună, ce vor putea fi folosite de părinți pentru a cumpăra celor mici mâncare, haine și rechizite.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local Sector 1, modalitatea de identificare a beneficiarilor, modalitatea de soluționare a situațiilor identificate și procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță urmează să fie aprobată de aleşii locali, la şedinţa din 29 septembrie 2016.

CINE poate beneficia de tichete sociale de grădiniţă

În conformitate cu Hotărârea Guvernului României nr. 15/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015, privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate și a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță, beneficiari sunt următoarele categorii de copii :
– Copiii din familiile devaforizate cetățeni români care au domiciul sau reședința în Sectorul 1
– Copiii din familii devaforizate cetățeni români fără domiciliu sau reședință, care se află în evidența DGASPC Sector 1
– Copii din familii devaforizate care nu au cetățenie română sunt cetățeni străni și au domiciliul sau reședința pe raza Sectorului 1, cetățeni străni sau apatrizi cărora li s-a acordat, în condițiile legii, o formă de protecție, cetățeni apatrizi care au domiciliul sau reședința pe raza sectorului 1.

În conformitate cu art. 2 din HG nr. 15/2016, beneficiază de stimulent copiii din familiile defavorizate formate din soț, soție și copii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună. Beneficiază de stimulent și copiii din familiile defavorizate formate din persoană singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta.

Pentru acordarea stimulentului se consideră familie și bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și a fiecăruia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună.
Conform art 3 din HG nr. 15/2016, prin persoană singură se înțelege persoana care se află în una din următoarele situații:
– este necăsătorită,
– este văduvă,
– este divorțată,
– are soțul/soția declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească,
– are soțul/soția arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor,
– nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una situațiile prevăzute la lit. a) – e).
– a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una din situațiile prevăzute la lit. a) – e).

De asemenea, asistentul maternal profesionist poate solicita stimulentul atât pentru copiii săi, cât și pentru cei care îi are într-o formă de plasament, dacă îndeplinește criteriile prevăzute la art 2 din lege.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească solicitanţii de tichete sociale de grădiniţă

Stimulentele educaționale sub formă de tichete sociale se acordă copiilor din familii devaforizate în condițiile în care sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii:
Vârsta minimă a copilului este de 3 ani împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent.
Vârsta maximă a copilului este de 6 ani împlinți după de data de 01 septembrie a anului școlar curent.
Venitul lunar pe membru de familie este de pâna la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singura, prevăzut de Legea 416/2001 privind venitul minim garantat cu modificările și completările ulterioare (venituri de până la 284 lei pe lună). 

Cum se acordă tichetele sociale de grădiniţă

Dreptul la stimulent se acordă începând cu luna în care beneficiarul îndeplinește criteriile de eligibilitate pe baza de cerere și declarație pe proprie răspundere însoțită de acte doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și înscrierea/frecventarea activităților organizate de grădiniță.
Stimulentul se acordă lunar pe perioada participării copilului la activitățile organizate în cadrul unităților de învățământ preșcolar în perioada septembrie – iunie.
Acordarea stimulentului educațional este condiționată de frecvența regulată la gradiniță a copiilor din familiile beneficiare.
Astfel prin frecvență regulată se înțelege prezența zilnică a copilului la gradiniță în luna monitorizată cu excepția absențelor motivate. Se consideră absențe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor, următoarele cazuri, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădinița:
– absențe medicale: motivate numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii. În caz excepțional o singură dată pe an școlar copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță din motive medicale;
– învoiri: copii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.

Unde se depun cererile pentru tichete sociale de grădiniţă

Cererea și declarația pe propria răspundere se întocmesc de reprezentantul familiei/copilului și se depun și se înregistrează la sediul DGASPC Sector 1 pentru familiile care au domiciliul pe raza Sectorului 1.
Pentru cetățenii altor state, străini sau apatrizi, care au domiciliulsau reședința pe raza Sectorului 1, cererea și declarația și declarația pe propria răspundere se înregistrează la sediul DGASPC Sector 1.
În cazul persoanelor fără adăpost, cererea de acordare a stimulentului la sediul DGASPC Sector 1, dacă persoana locuiește pe raza Sectorului 1, însoțită de o declarație pe propria răspundere că nu a solicitat stimulentul de la alte primării.
În situația în care familia defavorizată este beneficiară de ajutor social conform prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulteriorare, sau de alocație pentru susținerea familiei conform prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, stimulentul se acordă reprezentantului familiei doar pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, însoțită de dovada înscrierii la grădiniță.
Cererea de participare în program poate fi făcută în termen de 30 de zile de la înscrierea copilului la grădiniță, iar stimulentul se acordă din prima lună în care copilul a îndeplinit criteriile de frecvență definite la art. 5 lin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenite din famiile defavorizate, dacă se mențin criteriile de eligibilitate prevăzute la art. 2 din aceeași lege.

Beneficiarul stimulentului este copilul, iar titularul tichetului social pentru grădiniță este reprezentantul familiei, respectiv reprezentantul legal al copilului.

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile impozabile și neimpozabile prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completarile ulterioare, inclusiv cele rezultate din obligațiile legale de întreținere față de copii și/sau față de părinți, pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.
La stabilirea venitului net lunar se exceptează următoarele:
Sumele primite cu titlu de prestații sociale în baza legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată cu modificările și completările ulterioare,
Alocația de stat pentru copii prevăzută de Legea nr. 61/1993, privind alocația de stat pentru copii, republicată cu modificările și completările ulterioare,
Ajutor social acordat în baza legii nr. 416/2001 cu modificările și completarile ulterioare, alocația pentru susținerea familiei, acordată în baza legii 277/2010, republicată cu modificările și completările ulterioare și ajutorul pentru încălzirea locuinție acordat în baza OUG 70/2011, privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece aprobată prin legea 92/2012 cu modificările și completările ulterioare,
Ajutoarele de stat acordate pentru activitățile agricole din fonduri publice inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile
Sume acordate ca burse sau alte forme de sprijin financiar destinate exclusiv susținerii educației preșcolarilor, elevilor și studenților prin programe ale Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, altor instituții publice și private, inclusiv organizații neguvernamentale,
Sume primite din activitatea de zilier, în condițiile Legii nr. 52/2011, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, republicată,
Sumele primite de persoanele apte de muncă din familie ca urmare a participării la programe de formare profesională organizate în condițiile legii, dacă acestea nu au titlu de venituri salariale,
Sumele primite cu titlu de ajutor temporar ori ocazional din partea unor persoane fizice sau jurdice ori de la bugetul de stat sau local cu titlu de ajutor de urgență.

Ce venituri sunt luate în calcul la eligibilitatea pentru acordarea tichetelor de grădiniţă

Veniturile realizate de membrii familiei, inclusiv cele exceptate se dovedesc, după caz, prin documentele eliberate de angajator, de organe fiscale, autorități competente, mandate poștale de plată, extrase de cont, decizii ori dispoziții de stabilire a drepturilor.
În cazul familiei sau persoanei singure care locuiește și se gospodărește împreună cu alte familii ori persoane singure și contribuie împreună la achiziționarea sau realizarea unor bunuri și a unor venituri din valorificarea acestora ori la consumul acestora, la stabilirea venitului pe membru de familie se iau în considerare atât veniturile nete lunare proprii cât și partea ce îi revine de drept din veniturile lunare nete realizate în comun de persoanele din gospodărie. În cazul în care nu se poate determina partea ce îi revine solicitantul completează o declarație pe propria răspundere pentru venitul rezultat din gospodărirea împreună.

Distribuirea lunară a tichetelor pentru gradiniță se face în baza dispoziției primarului până la data de 15 a lunii în curs pentru luna anterioară.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Se dă lege pentru toți posesorii auto. Aparatul din mașină care va deveni total interzis
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Ce faci dacă te prinde viscolul. Mulți șoferi greșesc
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios