„Vă asigur că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură. ELCEN are şi alte resurse de gaze”, a precizat edilul şef la România TV care a adăugat că, în condiţiile date statul opreşte gazul unei alte companii de stat, având în vedere că atât ELCEN, cât şi Romgaz sunt societăţi cu acţionariat de stat.
În cazul intrării ELCEN în insolvență, Romgaz va înscrie creanțele la masa credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Datoria actuală a ELCEN către Romgaz se ridică la 319 milioane de lei.
„SNGN Romgaz SA urmărește cu preocupare desfășurarea evenimentelor care decurg din cererile de insolvență ale companiilor bucureștene RADET și ELCEN. În cazul intrării în insolvență a ELCEN, Romgaz va înscrie creanțele la masa credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Din 27 septembrie 2016, SNGN Romgaz SA este obligată să întrerupă livrările de gaze naturale către ELCEN”, precizează Romgaz, într-un comunicat de presă.
„Noi (ELCEN — n.r.) nu avem cu ce plăti gazele de la Romgaz, nu mai avem bani. Dacă Romgaz întrerupe livrarea de gaze, nu vom mai avea cu ce să producem căldură și apă caldă”, au spus surse din cadrul producătorului de energie termică, citate de Agerpres.
Istoricul datoriilor RADET, prezentat de Primăria Capitalei
Din punct de vedere institutional, responsabilitatile privind monitorizarea si reglementarea acestui sector energetic au fost impartite intre mai multe institutii centrale (Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Mediului) si mai multe autoritati de reglementare (ANRSC, ANRE si ANRGN, pana in anul 2007). Separarea atributiilor intre mai multe institutii centrale si autoritati de reglementare a dus la coordonarea deficitara a acestui sector, informeaza Primaria Capitalei.
Din punct de vedere tehnic, instalatiile si echipamentele din domeniul producerii si alimentarii cu energie termica au o durata tehnica normata depasita (aproximativ 30-40 de ani) si, implicit, randamente tehnice si economice foarte scazute, ceea ce se reflecta si in calitatea serviciilor si prețurile la consumatorii finali.
Din cei 3.000 de kilometri de rețea de transport, doar 8% sunt reabilitați, peste 70% din rețea este mai veche de 40 de ani, si-a depasit durata de viața. In rețeaua de distributie a energiei termice se inregistreaza peste 4.000 de avarii, iar circa 85% de rețea nu este modernizata. Modernizarea a
aproximativ 1000 de km de rețea primara ar reduce semnificativ pierderile si ar duce operatorul spre eficienta. Din cauza sistemului invechit de distribuție a agentului termic, zilnic se pierd 1.000 de tone de apa. Asta inseamna 20 milioane de euro pe an, care se duc in pamant.
Energia termica distribuita prin SACET este produsa, in principal, in centrale termice (CT), folosind ca agent termic apa fierbinte (cu temperatura mai mare de 115°C) sau abur cu parametrii medii (presiune intre 6-16bari) si centrale electrice de cogenerare (CET), convenționale sau de inalta eficiența. Principalul deținator de CET -uri si principalul furnizor de agent termic pentru RADET este ELCEN (Ministerul Energiei). In fiecare toamna ELCEN (Ministerul Energiei – Guvernul Romaniei) amenința Primaria ca nu mai are bani sa plateasca gazul de la Romgaz, producatorul de stat, sau de la distribuitorul Distrigaz Sud, aflat in proprietatea francezilor de la Engie (dar si aproximativ 40% statul Roman) si ca in cateva zile Bucurestiul ramane fara apa calda si fara caldura daca nu i se platesc datoriile care s-au rostogolit an de an.
Motivul pentru care ELCEN amenința este neplata unei presupuse datoriii istorice de 3,6 miliarde de lei pe care Radet a inceput sa o adune catre Elcen inca din 1996, cand regia de termoficare a incheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane de lei vechi. Mare parte din aceasta presupusa datorie 3,6 miliarde lei este reprezentata de penalitați, nu contravaloarea propriu-zisa a furnizarii de energiei de catre ELCEN, spune Primaria Capitalei. „Nu s-a facut niciodata vreo expertiza sau audit care sa stabileasca exact debitul RADET catre ELCEN. O lunga perioada nici nu s-a putut face Audit de catre Primarie deoarece prin REGULAMENTUL DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE AL PMB aprobat de CONSILIUL GENERAL, se putea face Audit la orice instituție subordonata cu excepția RADET SI RATB…”, explica Primaria Bucuresti.
Azi, Elcen a strans o datorie de 1,74 miliarde lei, susținand ca nu o poate plati pentru ca nu a incasat banii de la RADET. Datoria ELCEN e compusa din 540 de milioane catre furnizorii de combustibili, 822 de
milioane catre stat si 383 milioane sunt credite la banci de rambursat. In 2008 s-a incheiat un protocol de esalonare a plaților. Primarul Capitalei de atunci, Sorin Oprescu, a semnat un document prin care Primaria se angaja sa achite parte din datoriile pana la acel moment, de 743,4 milioane de lei, iar Guvernul o parte.
Dupa o perioada, dupa ce a achitat, conform graficului de esalonare, suma de 484,4 milioane de lei, Primaria nu a mai putut plati diferența deoarece Guvernul nu s-a mai ținut de partea lui de ințelegere si intre timp nu mai exista nici cadrul legal de a plati.
In 2013, la propunerea Primariei, Guvernul Romaniei aproba un memorandum de fuziune RADET-ELCEN. Cheia acestui act era uniunea celor doua entitați din care ar fi rezultat o societate noua aflata in subordinea Primariei Capitalei, iar principalul scop ar fi fost stingerea datoriilor istorice ale RADET catre ELCEN.
In momentul de fața, aceasta soluție este inghețata, memorandumul nemaiproducand niciun fel de efecte. Cauza blocarii se regaseste in precedentul de neconstituționalitate din cazul transferului de acțiuni de la Portul Constanța catre administrația locala din Constanța. Concret: Hotararea de Guvern prin care ar fi trebuit sa se transfere acțiunile Elcen in proprietatea Primariei Capitalei nu a primit avizul Ministerului Justiției.
In perioada 2008-2014 au fost inițiate si derulate de ELCEN 11 acțiuni in justiție, avand ca obiect principal recuperarea penalitaților contractuale datorate. In prezent, exista o hotarare judecatoreasca executorie prin care s-au poprit toate conturile RADET, ea este atacata cu recurs, dar instanța nu se pronunța cu privire la protocolul din 2008, ci doar la debitul RADET catre ELCEN.
ELCEN are datorii la Romgaz de aproape 320 milioane lei
Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către ELCEN aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeșalonare a datoriilor restante ale ELCEN către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni. Datoria actuală a ELCEN către Romgaz este de 319 milioane lei.
„ELCEN ne-a comunicat că nu-și mai poate onora obligațiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016. Clauzele contractuale în vigoare și experiența din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluții și măsuri care vor putea permite ELCEN să acționeze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz”, se menționează în comunicat.
Romgaz susține că, în calitatea sa de companie de interes național, cotată la bursă, are datoria de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienților și pe cele ale acționarilor, în deplina respectare a legii și a angajamentelor contractuale.
„Recenta decizie care solicită intrarea în insolvență a ELCEN București fără a informa în prealabil partenerii și neîndeplinindu-se formalitățile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acționeze în limitele mandatului acordat de Consiliul de Administrație și acționari, respectiv de a acționa în interesul companiei și a acționarilor săi și de a respecta în aceeași măsură toți consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în România. Situația critică creată, fără a consulta părțile implicate, necesită decizii de urgență care trebuie luate de toate părțile interesate și, din păcate, aceste decizii nu aparțin în mod singular companiei Romgaz”, afirmă societatea.
Romgaz precizează că, ținând cont de situația nou creată, sprijină orice inițiativă a părților interesate care să conducă la identificarea unor soluții durabile pentru asigurarea continuității furnizării gazelor naturale pe perioada iernii 2016 — 2017.
„Securitatea furnizării este o responsabilitate și un deziderat continuu al companiei, iar Romgaz și-a asumat furnizarea a peste 50% din consumul de gaze naturale al populației din România care includ și 50% din totalul cantității de gaze înmagazinate pentru a fi puse la dispoziție în perioada de iarnă. SNGN Romgaz SA a reprezentat de-a lungul timpului un partener de încredere pentru ELCEN București și, prin intermediul acestei companii, al cetățenilor din București. Am acordat o atenție sporită acestei relații comerciale, asigurându-ne că siguranța și continuitatea în furnizare este asigurată chiar și în cele mai vitrege condiții meteorologice. Conducerea Romgaz SA urmărește cu preocupare evoluția evenimentelor derulate după intenția anunțată a Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice — RADET București de intrare în insolvență. Totodată, compania este preocupată și de rostogolirea acestei decizii asupra activității companiei Electrocentrale — ELCEN București, unul dintre principalii clienți ai Romgaz”, se mai spune în comunicatul Romgaz.
Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909. Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013, Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.