„Este prematur să discutăm până această demisie nu îşi va produce efectele. Deocamadată a fost iniţiată, aşteptam să fie citită în plen şi publicată. În situaţii similare s-a cerut aviz de la preşedinte şi pot să vă amintesc cazul lui Miron Mitrea. Legea nu prevede nicio condiţie în acest sens. În cazul Mitrea nu s-au administrat alte probe. Când s-a publicat demisia, a fost trimis preşedintelui dosarul, cu cererea pentru aviz. Avem deja un precedent stabilit de o decizie a instanţei supreme„, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la TVR.
În ceea ce priveşte competenţa procurorilor anticorupţie de a face cercetări în legătură cu infracţiuni de ucidere din culpă, procurorul şef al DNA a explicat ca această nouă acuzaţie are legătură cu cea anterioară adusă lui Gabriel Oprea, de abuz în serviciu.
„Această investigaţie a vizat, în primul rând, o infracţiune de abuz în serviciu. Ulterior, procurorul a mai administrat probe în cauză, a audiat martori, a dispus expertize şi a ajuns în punctul în care a constatat că este nevoie de urmărire penală şi pentru ucidere din culpă. Infracţiunea de abuz în serviciu este de competenţa DNA şi asta înseamnă că orice infracţiune conexă se investighează de DNA. Astfel, şi o infracţiune de uciderea din culpă care este în legătură, este tot de competenţa DNA„, a explicat Kovesi.
Gabriel Oprea a demisionat, luni, din funcţia de senator, urmând ca demisia să îşi producă efectele după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Procurorii DNA au cerut aviz Senatului pentru începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă în cazul lui Oprea însă senatorii au respins solicitarea. Ulterior, mii de persoane au protestat faţă de decizia parlamentarilor.
„Orice sprijin din partea cetăţenilor cinstiţi din România însemnă foarte mult. Sunt convinsă că majoritatea cetăţenilor nu fac parte din coaliţia anti-DNA şi fac parte din coaliţia anticorupţie„, a mai spus Codruţa Kovesi.
Şefa DNA a precizat că nu este primul caz în care anchetele procurorilor sunt blocate de decizii ale parlamentarilor.
„În momentul în care nu obţinem cererea de urmărire penală ancheta este blocată, nu mai putem să stabilim adevărul şi să administrăm probe. Aşa se întâmplă şi în cazul în care a fost implicat ministrului Corlăţean (…) În acest moment ancheta este blocată pentru că anumite decizii au fost luate la nivel de ministru. Un vot politic nu trebuie să blocheze justiţia„, a declarat procurorul şef al DNA.