Mare atenţie la escrocheriile online! La ce trebuie să fii atent când faci cumpărături online sau primeşti mailuri spam

O mulţime de escrocherii online au loc fără ca victima nici măcar să observe. Nu cumpăraţi niciodată de la ofertanţi evaluaţi slab pe site-urile de licitaţii şi asiguraţi-vă că faceţi cumpărături numai de pe site-uri legitime de cumpărături. Puteţi reduce considerabil şansele de a fi escrocat online dacă respectaţi câteva precauţii simple. În primul rând, mare atenţie la viruşii de tip trojan care conţin coduri malware incluse în programe aparent inofensive sau informaţii care pot prelua controlul şi pot provoca tipul de prejudicii pentru care au fost programate, precum distrugerea hard disk-ului.
Roxana Gagiu
02 oct. 2016, 04:33
Mare atenţie la escrocheriile online! La ce trebuie să fii atent când faci cumpărături online sau primeşti mailuri spam

Fraudatorii pot folosi internetul pentru a promova frauda, prin e-mailuri nesolicitate sau junk, cunoscute sub denumirea de spam. Chiar dacă primesc doar câteva răspunsuri la milioanele de e-mailuri pe care le trimit tot merită efortul.

Fiţi precaut când este vorba să răspundeţi, chiar dacă o faceţi numai pentru a vă „dezabona”, deoarece în acest mod îi veţi confirma fraudatorului faptul că a ajuns la o adresă de e-mail reală.

Orice e-mail pe care îl primiţi de la un expeditor pe care nu îl cunoaşteţi, şi nu vă este adresat în mod specific, în care vi se promit anumite beneficii este probabil un SPAM.

Soft-urile dăunătoare – denumite şi malware, spyware, programe keylogger, cai troieni sau troieni – implică ameninţări privind securitatea online. Fraudatorii încearcă să instaleze acest program software pe calculatorul dumneavoastră pentru a obţine accesul la fişierele pe care le aveţi salvate în calculator şi la alte date personale şi parole.

Fraudatorii folosesc o gamă variată de şiretlicuri pentru a instala software-ul acestora în calculatorul dumneavoastră. Vă pot păcăli să daţi clic pe un link sau un mesaj pop-up dintr-un e-mail spam sau prin accesarea unui website fals creat doar pentru a infecta calculatoarele vizitatorilor.

Licitaţiile şi cumpărăturile online pot fi foarte distractive şi vă pot ajuta să găsiţi oferte bune. Din păcate, acestea atrag şi fraudatorii.

Adesea, fraudatorii vor încerca să vă convingă să efectuaţi tranzacţii în afara site-urilor de licitaţie online. Aceştia pot pretinde că persona care a câştigat o licitaţie la care aţi participat s-a retras şi vă pot oferi respectivul articol dumneavoastră. Odată ce aţi plătit nu veţi mai auzi de ei şi site-ul de licitaţii nu vă poate asista în nici un fel.

Malware constă în dezvoltarea de programe sau fişiere cu scopul de a crea prejudicii. Malware include viruşii de calculator, viermi şi troieni.

Spyware este un software instalat într-un calculator, care sustrage informaţii din acesta fără aprobarea sau cunoştinţa utilizatorului şi divulgă informaţiile unui terţ. Spyware este un instrument de colectare a informaţiilor confidenţiale – este utilizat pur şi simplu pentru a spiona oamenii şi pentru a colecta informaţii despre aceştia. Persoanele care instalează acest program pot ţinti informaţii precum date bancare sau referitoare la cardul de credit sau alte informaţii comerciale importante sau confidenţiale. Informaţiile obţinute pot fi folosite de ei înşişi sau le pot oferi altor persoane.

Viruşii de tip trojan conţin coduri rău-voitoare sau dăunătoare incluse în programe aparent inofensive sau informaţii care pot prelua controlul şi pot provoca tipul de prejudicii pentru care au fost programate, precum distrugerea hard disk-ului. Un virus de tip cal troian poate fi redistribuit, în mare măsură, ca făcând parte dintr-un virus de calculator şi este posibil ca nici măcar să nu fiţi conştienţi că se află în calculatorul dumneavoastră.

Keylogger-ul este un software care înregistrează ceea ce utilizatorul tastează cu scopul de a capta informaţii private, parole sau date financiare sau referitoare la cardul de credit.

Ocazional, keylogger-ul poate consta într-un echipament fizic anexat unui calculator.

Dacă alegeţi să faceţi cumpărături online sau să participaţi la licitaţii online, asiguraţi-vă că sunteţi la curent cu politica de rambursare şi de gestionare a proceselor de litigii şi fiţi atent să nu vi se taxeze un preţ excesiv. De asemenea, este recomandat să utilizaţi un serviciu de custodie. Acest serviciu va reţine plata dumneavoastră şi o va trimite vânzătorului odată ce aţi confirmat primirea articolului achiziţionat. De regulă, se percepe o mică taxă pentru acest serviciu.

Nu cumpăraţi niciodată de la ofertanţi evaluaţi slab pe site-urile de licitaţii şi asiguraţi-vă că faceţi cumpărături numai de pe site-uri legitime de cumpărături.

Nu răspundeţi e-mailurilor spam, chiar şi cu scopul de vă dezabona şi nu faceţi click pe link-uri şi nici nu apelaţi numere de telefon listate într-un e-mail spam. Asiguraţi-vă că deţineţi software de protecţie şi consultaţi un specialist în calculatoare.

Dacă într-un e-mail sau o fereastră pop-up vi se oferă un produs sau un serviciu ce vă interesează într-adevăr şi oferta pare rezonabilă, asiguraţi-vă că înţelegeţi toate termenele şi condiţiile precum şi costurile implicate înainte de efectua o achiziţie sau de a furniza date dumneavoastră.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru anul 2025, zodie cu zodie. Ce vor păți Berbecii, Racii și Leii este unic
Capital.ro
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va avea efecte grave și imediate
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Când a fost cel mai greu de trăit în România. Trei momente negre din istoria economică recentă marcate de sărăcie, foamete, șomaj
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Medicamentele care lipsesc din farmacii. Este o criză uriașă
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Au apărut documentele. Anunțul CNSAS
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Călin Georgescu lansează acuzații și avertismente către politicienii români
MediaFlux
Carnagiu în Columbia. Peste 80 de persoane ucise ca urmare a eșecului negocierilor guvernului cu Armata de Eliberare Națională
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mașina electrică vs automobilul cu combustie: cât se poate supraviețui în ger? (Video)