Sistemul cotelor pentru refugiaţi rămâne în picioare. Anunţul făcut de UE

Sistemul cotelor pentru distribuirea refugiaţilor la nivelul Uniunii Europene va fi menţinut, a anunţat, miercuri, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, în timp ce preşedintele PE, Martin Schulz, a criticat ţările est-europene pentru faptul că vor solidaritate europeană în criza cu Rusia, însă nu au o poziţie similară şi în cazul imigraţiei.
Romania TV
28 sept. 2016, 13:31
Sistemul cotelor pentru refugiaţi rămâne în picioare. Anunţul făcut de UE

La începutul lunii septembrie, Jean Claude Juncker părea să fi renunţat la ideea distribuirii refugiaţilor conform cotelor obligatorii, notând că solitaritatea nu poate fi impusă de sus. Acum, însă, a respins această interpretare: „Rămân ataşat ideii că trebuie să răspundem crizei imigranţilor prin solidaritate şi cu inima”, a declarat Juncker.Eu am spus că măsurile nu pot fi impuse doar prin dorinţa celor care vor să le impună şi că trebuie să aducem ţările est şi vest-europene împreună în această privinţă”.

„Ştim din viaţa personală că este neobişnuit să iubeşti pe cineva dintr-o dată. Pentru ajungerea la dragoste, trebuie să acordăm timpul necesar”, a subliniat şeful CE atunci când a fost întrebat dacă disensiunile la nivelul UE pe tema distribuirii refugiaţilor nu sunt amplificate de această dorinţă de impunere a unor cote obligatorii.

Juncker a notat că premierul Ungariei, Viktor Orban, este unul dintre principalii critici ai iniţiativei privind refugiaţii, amintind că planul de distribuire a extracomunitarilor a fost aprobat de Consiliul Uniunii Europene. „Nu este vina Uniunii Europene, ci a statelor membre pentru eşecul în privinţa refugiaţilor”, a precizat Juncker, citat de EUObserver.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat dur ţările central şi est-europene, denunţând referendumul organizat de Ungaria şi acuzând că Viktor Orban induce în eroare alegătorii, divizând UE. „Uniunea Europeană se bazează pe compromis, nu pe confruntare. Europa a fost mereu puternică şi a existat un spirit al unităţii. Ţările est-europene cer solidaritate în privinţa dezvoltării economice, în criza cu Rusia, dar refuză solidaritatea când vine vorba de refugiaţi. Solidaritatea este un principiu, nu este selectivă”, a argumentat Schulz.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi.

Zilele trecute, Robert Fico, premierul Slovaciei, ţară care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, afirma că sistemul cotelor obligatorii de distribuire a refugiaţilor „s-a încheiat din punct de vedere politic”, deoarece divizează ţările Uniunii Europene. „Sistemul cotelor divizează în mod clar Uniunea Europeană, cred că s-a încheiat din punct de vedere politic”, a declarat Robert Fico. „Ceea ce au ţările Grupului Vişegrad – Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia – spun de peste un an şi jumătate a devenit acum politica oficială a UE. Oricine vrea divizarea Europei va menţine pe masă sistemul cotelor (de distribuire a refugiaţilor -n.red.); cine vrea să unească Europa trebuie să propună un nou concept de combatere a migraţiei ilegale”, a insistat Fico, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a admis că a eşuat în impunerea sistemului cotelor obligatorii de distribuire a refugiaţilor la nivelul UE, propunând ţărilor central şi est-europene să dea dovadă de o „solidaritate flexibilă”.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
O nouă sărbătoare legală în luna februarie. Alte zile libere ar putea fi însă eliminate
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cel mai controversat film al anului. Actriță transgender, în rolul lui Dumnezeu
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ucraina a semnat! Trump a primit ce și-a dorit
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai