Irimescu a participat, vineri, la Timişoara, la deschiderea anului academic nou de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.
Ministrul le-a spus studenţilor că ar trebui să vadă mai mult la televizor modele ale unor oameni care au reuşit în carieră „de jos în sus”.
„Eu provin dintr-o familie medie, de ciobani, şi am ajuns ministru. E adevărat, la o vârstă mai înaintată„, a spus Achim Irimescu.
De asemenea, ministrul le-a vorbit tinerilor despre cât despre importanţa agriculturii: „Agricultura este cea mai importantă, pentru că fără alimente, omenirea nu poate trăi. De felul în care vă pregătiţi acum va depinde viitorul acestei ţări, pentru că veţi prelua frâiele ţării. În acest moment, ştiinţa este foarte importantă în domeniul agriculturii. Trebuie să fiţi extrem de conştiincioşi, pentru că veţi lucra la securitatea alimentară a ţării”.
În plus, ministrul le-a spus studenţilor că românii sunt inteligenţi, doar că au o problemă, respectiv că „nu duc lucrurile la bun sfârşit”.
„Avem autostrăzi începute, dar neterminate. Regret, ca ministru, că România nu foloseşte la potenţialul ei această rezervă gratuită de creiere din universităţile din ţară care poate face minuni, dacă este încurajată corespunzător”, a afirmat ministrul Agriculturii.
Achim Irimescu i-a încurajat pe studenţi să rămână în ţară la terminarea studiilor şi a dat câteva exemple de salarii pe care le pot primi.
„Tinerii care vin în domeniul cercetării pot lua un salariu de minim 3.000 lei. Sunt locuri de muncă foarte bine plătite şi în cele două agenţii de plăţi pe care le avem, salariul porneşte de la 1.800 lei şi în câţiva ani se poate ajunge la 1.000 euro. Sunt unii directori care au salariu mai mare decât al unui ministru, iar ministrul are un salariu acceptabil la nivelul României. O secretară la Comisia Europeană ia 3.000 euro salariu, exact cât un ministru al Agriculturii în România, dar nu comentăm”, a afirmat Achim Irimescu.
În finalul discursului, ministrul Agriculturii i-a încurajat pe tineri să încerce să-şi deschidă afaceri, pentru că acestea reprezintă „baza dezvoltării economice a României”.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara şi-a deschis, vineri, porţile pentru cei aproximativ 5.000 de studenţi.