La funeraliile fostului șef al statului Israel sunt prezenți președintele american Barack Obama, omologii săi francez și german, prințul Charles, regele Spaniei, dar și liderul palestinian Mahmoud Abbas, unul dintre foarte puținii înalți reprezentanți din lumea arabă.
În sunet de rugăciuni funerare evreiești, ceremonia a început cu aducerea sicriului acoperit cu drapelul Israelului la o tribună, nu departe de locul unde Peres va fi înmormântat în cimitirul național de pe Muntele Herzl.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul palestinian Mahmoud Abbas au dat mâna îndelung înainte de începerea funeraliilor fostului președinte.
Sub un cort instalat pentru a-i primi pe liderii veniți să asiste la ceremonie, Abbas și Netanyahu au schimbat câteva cuvinte. „Mă bucur să vă văd. A trecut mult timp”, i-a spus Abbas în engleză șefului guvernului israelian, după care a salutat-o pe soția acestuia, Sara Netanyahu, conform unei înregistrări video difuzate de purtătorul de cuvânt al premierului israelian.
Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la summitul privind schimbările climatice de la Paris, în urmă cu aproape un an. Venirea lui Abbas la Ierusalim este un eveniment rar, care nu s-a mai întâmplat de mulți ani, președintele palestinian beneficiind de un permis special din partea guvernului israelian pentru a vizita Orașul Sfânt, informează Agerpres.
Niciun președinte arab nu este prezent la ceremonie. Egiptul, una din cele două două state arabe care au făcut pace cu Israelul, și-a trimis totuși ministrul de externe.
Citeşte şi Ion Iliescu: Viaţa lui Shimon Peres se confundă cu istoria statului pe care l-a servit
În cadrul ceremoniei, Netanyahu i-a adus un omagiu lui Shimon Peres, spunând că a fost „un mare om” pentru Israel și pentru întreaga lume. „Israelul este în doliu. Lumea este în doliu. Iar noi, alături de întreaga lume, vrem să găsim în posteritatea sa motivele de a spera”, a spus premierul israelian.
Shimon Peres a avut o carieră politică și diplomatică de 70 de ani. El a fost prim-ministru, ministru al apărării, șeful diplomației și președinte, iar în 1994 a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru implicarea în primul Acord de la Oslo. Acordul punea bazele unei autonomii palestiniene și oferea o speranță, astăzi încă îndepărtată, pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian. Peres a murit miercuri în urma unui accident vascular cerebral.