Tematica ediției din acest an a unuia dintre cele mai importante programe de diplomație publică inițiate și derulate Ministerul Afacerilor Externe este axată pe prioritățile de politică externă ale României și pe probleme de stringentă actualitate ale scenei politico-diplomatice internaționale, precizează MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.
În acest context, ministrul afacerilor externe le-a prezentat celor 28 de cursanți, provenind din 21 de țări, principalele linii ale strategiei de politică externă a României și subiecte de pe agenda diplomației române, acestea urmând să fie dezvoltate în cadrul prelegerilor și sesiunilor de întrebări-răspunsuri specifice cursurilor.
„Acest program al Ministerului Afacerilor Externe este dedicat personalității omului de stat și diplomatului Nicolae Titulescu, personalitate marcantă a diplomației internaționale din prima jumătate a secolului al XX-lea. Viziunea sa modernă și acțiunile sale diplomatice ne inspiră și astăzi în promovarea cooperării internaționale, a principiului privind rezolvarea conflictelor pe căi pașnice. România aspiră în mod constant să își consolideze profilul regional, european și internațional, printr-o politică externă caracterizată prin coerență, eficiență și predictibilitate, adaptată perioadei pe care o traversăm”, a declarat ministrul afacerilor externe, citat în comunicat.
Expertiza diplomației române, contribuția componentei academice a prelegerilor, abordarea unor subiecte de actualitate ale scenei politico-diplomatice internaționale, dialogul propus cursanților pe teme relevante din domeniul istoriei, diplomației și culturii române au contribuit la sporirea, de la o ediție la alta, a prestigiului Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu”, arată MAE.
Ediția din acest an se desfășoară în perioada 1 — 9 octombrie, la Poiana Brașov și Sighișoara.
Programul de diplomație publică „Cursurile Internaționale ‘Nicolae Titulescu’ pentru tineri diplomați”, inițiat de Ministerul Afacerilor Externe, a debutat în 1991, în semn de omagiu adus activității marelui diplomat și om de stat.
Ajuns, în acest an, la un prag de maturizare prin organizarea celei de a XXIII-a ediții, programul se înscrie în seria momentelor de referință privind activitatea ministerului, care reflectă evoluțiile din politica externă a țării și, nu în ultimul rând, din societatea românească.
Cursurile contribuie la dezvoltarea cunoștințelor în sfera relațiilor internaționale și a diplomației, dar și la aprofundarea anumitor cunoștințe specifice privind cultura, tradițiile și politica externă din spațiul românesc.
Până acum, 619 tineri diplomați, mare parte dintre aceștia străini, au beneficiat de acest program de pregătire, iar anul acesta se vor alătura încă 24 de diplomați străini și 4 români, informează MAE.