Ungurii, chemaţi la urne pentru referendumul anti-refugiaţi organizat de premierul Viktor Orban

Circa 8,3 milioane de alegători sunt chemați să se pronunțe duminică în Ungaria, în cadrul unui referendum, în legătură cu proiectul Uniunii Europene privind cotele obligatorii de solicitanți de azil, o consultare de la care premierul Viktor Orban așteaptă validarea politicii sale de respingere a acestui plan.
Filip Stan
02 oct. 2016, 07:34
Ungurii, chemaţi la urne pentru referendumul anti-refugiaţi organizat de premierul Viktor Orban

Întrebarea ce le este adresată participanților la referendum este următoarea: ‘Vreți ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetățeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?’.

Ungaria nu a propus până acum niciun centru de primire și se va considera, dacă la referendum va prevala răspunsul NU, eliberată definitiv de orice obligație de a contribui la efortul european.

Viktor Orban a promis să traducă rezultatul consultării ‘într-un sistem de legi’ în Ungaria, fără a da alte detalii.

Într-un articol apărut sâmbătă și menit a mobiliza tabăra care se opune planului UE, favorită în sondaje, Orban a scris că cetățenii ungari au ‘datoria’ să ajute guvernul să combată deciziile ‘elitei de la Bruxelles’, transmite Agerpres.

Comisia Europeană afirmă că referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate. ‘Statele membre au responsabilitatea legală de a aplica deciziile adoptate’, a reamintit în cursul acestei săptămâni comisarul pentru migrații, Dimitris Avramopoulos.

În practică, planul de ‘relocalizare’ între statele UE a 160.000 de solicitanți de azil, adoptat în urmă cu un an, este pus cu greu în mișcare, numai câteva mii de persoane fiind ‘relocalizate’.

Cu toate acestea, responsabilii europeni se tem de o nouă lovitură adusă legitimității proiectelor UE și unității membrilor săi, deja puse la grea încercare de o serie de șocuri, printre care cea mai gravă criză a migranților de după 1945 și decizia Marii Britanii de a ieși din Uniune.

„Dacă ar fi organizate referendumuri privind fiecare decizie de miniștri sau a Parlamentului European, autoritatea legii ar fi în pericol”, a atras atenția în această vară președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

‘Iubesc Ungaria așa cum e și nu vreau ca cineva să o schimbe la un ordin venit din afară’, a subliniat recent premierul Orban, iar sondajele indică un rezultat ce are toate șansele să-i consolideze poziția politică în Ungaria și imaginea de port-drapel al taberei populiste antiimigrație în Europa.

Singura necunoscută pare a fi rata de participare, care va trebui să atingă 50% pentru ca referendumul să fie declarat valid.

Ideea acestei consultări, lansată în februarie, ‘este în primul rând de a focaliza anul 2016 pe chestiunea migratorie, în pofida lipsei migranților în Ungaria’, un stat care nu acordă azil decât foarte greu, explică analistul politic Andras Biro-Nagy.

În opinia sa, dacă Orban nu va reuși să mobilizeze o participare de cel puțin 50%, ‘ar putea fi confruntat cu cereri de demisie’.

Cu o cotă de popularitate aflată la cel mai înalt nivel, alimentată de un discurs lipsit de complexe în privința imigrației — pe o compară cu o ‘otravă’—, Viktor Orban nu pare însă deloc vulnerabil, cu atât mai mult cu cât invocarea obsesivă a problemei migrației a pus surdină criticilor față de politica economică și socială a guvernului.

Partidul său conservator Fidesz se află la guvernare din 2010, singurul său rival veritabil la viitoare alegeri din 2018 anunțându-se formațiunea de extremă dreapta Jobbik.

Pentru referendumul de duminică, guvernul a mobilizat importante resurse — sute de mii de fluturași de campanie au fost distribuiți populației, afișe uriașe au împânzit marginea șoselelor, iar miniștri și deputați au fost trimiși în sate și orașe cu sloganul ‘Să nu ne asumăm acest risc!’.

‘Știți că în Libia un milion de migranți vor să vină în Europa?’, stă scris pe unul din afișele care îndeamnă la un vot negativ și care fac o legătură explicită între migranți, terorism și violență.

Pentru a se evita atingerea pragului electoral, opoziția la Viktor Orban și ONG-uri de apărare a drepturilor omului au chemat la boicot sau vot nul, care nu este contabilizat în rata de participare.

În 2015, 400.000 de solicitanți de azil în Europa au tranzitat Ungaria, majoritatea după instalarea gardurilor de sârmă ghimpată la frontierele cu Serbia și Croația.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
O nouă sărbătoare legală în luna februarie. Alte zile libere ar putea fi însă eliminate
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cel mai controversat film al anului. Actriță transgender, în rolul lui Dumnezeu
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ucraina a semnat! Trump a primit ce și-a dorit
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai