Agenţia bulgară de ştiri Focus a scris pe site-ul său, citând la rândul său o agenţie franceză de ştiri, că de la actualul scrutin local „analiştii nu se aşteaptă să aducă schimbări drastice în peisajul politic al uneia dintre cele mai sărace ţări din Europa„.
„În joc sunt peste 40.000 de posturi în consiliile locale, precum şi funcţiile de primar în 3.187 de localităţi”. Focus mai notează că „actualele alegeri sunt organizate după mai bine de o lună de la prăbuşirea fostului guvern de centru-dreapta, în urma eşecului votului de încredere, prin moţiunea USL, coaliţia de centru-stânga aflată acum la putere. dar analiştii nu se aşteaptă la schimbări majore la nivel local din cauza sistemului de votare (uninominal, n.r.)”.
Chicago Tribune, care preia agenţia internaţională de ştiri Reuters, scrie că acest scrutin local va da un nou impuls noului guvern de stânga şi îl va pregăti astfel pentru o majoritate parlamentară confortabilă.”
„Uniunea Social-Liberală (USL), a ajuns la putere luna trecută răsturnând Partidul Democrat-Liberal (PDL), care a avut aceeaşi soartă ca şi alte guverne europene care au adoptat măsuri dureroase de reduceri bugetare pentru a menţine încrederea investitorilor”, mai scrie publicaţia americană. Aceasta adaugă că „învingătorii în alegerile locale ar putea avea mai multă influenţă asupra viitoarelor scrutinuri electorale, lansând, de pildă, proiecte importante sau acordând sprijin unui anumit candidat. Alegerile parlamentare vor avea loc la sfârşitul acetui an.
The Economist scoate la iveală o legătură mai puţin aşteptată, dar destul de strânsă în România după cum se pare, între politică şi religie. Cu titlul „Misteriosul drum al lui Dumnezeu în politică”, publicaţia a încercat, cu două zile înainte de alegeri, să analizeze ciudata legătură, prin care mai mulţi politicieni s-au îndreaptat către biserici atât din Bucureşti, cât şi din ţară, pentru a se reculege şi a cere ajutor de la Domnul, dar şi de la feţele bisericeşti care îl slujesc pe Pământ. „În slujbele lor, preoţii nu propovăduiesc numai vocea Domnului, ci şi cea a unor politicieni”, acest lucru „devenind un obicei în unele biserici din România. Presa română a dezvăluit recent că în unele biserici din Bucureşti şi din ţară, enoriaşii au găsit pliante de campanie alături de lumânări şi plicuri cu tămâie”, mai scrie publicaţia.
The Economist remarcă şi faptul că, de altfel, „clericii nu mai fac niciun secret din activităţile lor politice. Apoi relatează despre despre vizita premierului Victor Ponta, la Iaşi. „În timpul recentei sale vizite oficiale la Iaşi – cel mai mare oraş din nord-estul ţării, o importantă oficialitate bisericească din oraş i-a spus premierului Victor Ponta că lucrează pentru ca actualul primar să poată fi reales cu majoritate de voturi”.
Apoi, publicaţia se referă la giganticul şi, totodată, controversatul proiect al construirii Catedralei Mântuirii Neamului, „un proiect în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, conţinând şi donarea de către statul român a unui teren de 11 hectare, care şi acesta valorează încă 200 de milioane de euro. Construcţia care a început în 2010, este încă subiect de controverse într-o ţară împovărată, unde mii de oameni au manifestat pe străzi la începutul anului în semn de protest faţă de măsurile de austeritate”, mai scrie The Economist.
„Unii politicieni sunt însă gata să dea o mână de ajutor”, continuă The Economist, scriind că „Agenţia Naţională Anticorupţie (ANI) a dezvăluit o convorbire între Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române şi binecunoscutul parlamentar social-democrat Viorel Hrebenciuc. Potrivit înregistrărilor (convorbirii, n.r.), politicianul îi spune capului Bisericii că l-ar putea ajuta să obţină un împrumut pentru construcţia Catedralei de la o bancă din Portugalia,(„Banca Duhului Sfânt”). Cazul se află în anchetă”.
Site-ul France 24 scrie că „schimbările vor fi minime din cauza sistemului de vot cu majoriotate simplă, într-un singur tur. Acesta îi favorizează clar pe cei aflaţi la putere”. Site-ul îl citează pe analistul Sorin Ioniţă, de la think-thank-ul Expert Forum. Publicaţia franceză continuă scriind că „bătălia electorală va fi atent urmărită în oraşul transilvănean Cluj, unde fostul premier Emil Boc candidază avându-l ca adversar pe candidatul USL, Marius Nicoară.”
„În Bucureşti, campania s-a axat pe cine ar putea să apere mai bine de investitorii imobiliari şi de traficul poluant bogatul patrimoniu cultural al oraşului. De departe, actualul primar Sorin Oprescu are şansele cele mai mari să îşi păstreze mandatul”, mai scrie France 24.