Începe un nou AN UNIVERSITAR. Care sunt noutăţile pentru studenţi

Mai multe instituții de învățământ superior organizează, luni, festivități de deschidere a anului universitar 2016-2017, potrivit calendarelor aprobate de fiecare senat universitar.
Romania TV
03 oct. 2016, 04:28
Începe un nou AN UNIVERSITAR. Care sunt noutăţile pentru studenţi

Deschiderea oficială a anului universitar 2016-2017 va fi marcată luni, 3 octombrie, prin festivităţi organizate la instituţiile de învăţământ superior din toată ţara.

Astfel, vor organiza luni festivități de deschidere mai multe instituții de învățământ superior, dintre acestea — Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitate din București, Academia de Studii Economice.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, îi sfătuiește pe studenții academiei, într-un mesaj postat pe site-ul instituției, să creadă în capacitatea lor de a-și realiza prin învățare și ambiție „idealurile cele mai curajoase”.

Începe UN NOU AN UNIVERSITAR. Schimbări majore pentru 2016-2017, noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă

„Încercați să fiți cei mai buni, valorificați-vă potențialul intelectual și credeți cu tărie în forța voastră! Dragi boboci, vă invit să descoperiți frumusețea și importanța reală a perioadei studenției și să vă stabiliți prioritățile vieții cu înțelepciune și echilibru! Tuturor vă doresc un an universitar excelent cu sănătate, noroc și bucurii!”, afirmă rectorul ASE, cu prilejul noului an universitar.

La rândul său, rectorul UMF „Carol Davila”, Ioanel Sinescu, subliniază că istoria celor 159 de ani de la înființarea școlii de medicină din România se poate defini, în primul rând, prin mărturiile marilor personalități care s-au format la această instituție și și-au pus amprenta în cercetarea științifică medicală mondială.

„România are nevoie de profesioniști foarte buni în sistemul de sănătate, în educație și în toate ariile de cercetare științifică, iar generațiile tinere din Universitatea noastră ne oferă perspectiva accederii spre noi culmi de dezvoltare științifică și profesională, poziționând în continuare medicina românească pe harta mondială a performanței”, susține rectorul UMF „Carol Davila”.

Luni, și facultățile Universității din București deschid anul universitar 2016-2017 printr-o serie de ceremonii în cadrul cărora studenții se vor întâlni cu profesorii tutori, cadrele didactice și personalul de suport (secretariat, bibliotecă, administrație).

Potrivit reprezentanților UB, prima săptămână a anului universitar va fi marcată prin întâlniri cu bobocii și evenimente cu invitați speciali.

62.000 granturi de studiu pentru licență, 35.600 de granturi de studii universitare de masterat

Pentru anul universitar 2016-2017, s-a propus o cifră de școlarizare acoperită de un număr de 62.000 granturi de studiu pentru licență, care este repartizată, în condițiile respectării capacității de școlarizare.

Totodată, Guvernul a aprobat printr-o hotărâre 35.600 de granturi de studii universitare de masterat pentru anul universitar 2016-2017 pentru instituțiile de învățământ superior de stat.

Hotărârea de Guvern reglementează domeniile și programele de studii universitare de masterat organizate în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular acreditate, locațiile geografice de desfășurare a domeniilor și programelor de studii universitare de masterat, forma de învățământ, limba de predare, numărul de credite de studii transferabile, precum și numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în anul universitar 2016-2017.

Reglementările au fost stabilite la propunerea senatelor universităților și sunt în concordanță cu angajamentele internaționale pe care România și le-a asumat în cadrul Strategiei Europa 2020 și cu recomandările Cadrului strategic de cooperare în domeniul educației și formării profesionale ET 2020.

Executivul precizează că alocarea acestor cifre respectă prevederile legale potrivit cărora pentru învățământul universitar de master trebuie asigurate cel puțin jumătate din numărul de granturi de studii alocate învățământului universitar de licență.

Pentru următorul an universitar sunt stabilite 74 domenii de studii universitare de master cu 2.657 programe de studii în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și 39 domenii de studii universitare de master cu 335 programe de studii în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate.

În plus, au fost evaluate și acreditate 20 programe de studii de master noi, din care 14 în opt universități de stat și șase în patru universități particulare acreditate.

Domeniile și programele de studii universitare de masterat cuprinse în acest act normativ au avut la bază: crearea premiselor pentru asigurarea unui echilibru corespunzător între studiile universitare de licență și studiile universitare de masterat, implicarea comunității academice în prospectarea cererilor sociale și economice de calificări universitare, în organizarea fluxurilor studențești și a programelor de studii în funcție de aceste cereri, astfel încât să crească contribuția învățământului superior la orientarea și accelerarea schimbărilor din societate și dobândirea de competențe necesare pentru ocuparea unui loc de muncă, stimularea creativității și inovării, asigurarea competenței.

Guvernul arată că stabilirea domeniilor, programelor și a numărului maxim de studenți care pot fi școlarizați în anul universitar 2016-2017 s-a făcut cu încadrarea în sumele aprobate prin bugetul pentru 2016.

Pentru 2016-2017, marile universităţi de stat au pus la dispoziţie 39.105 locuri la studiile universitare de licenţă, dintre acestea 14.334 fiind la cea mai mare universitate din ţară, “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Printre schimbările pe care le aduce noul an universitar sunt 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în universităţile de stat, precum şi 64 de programe de studii universitare de master, introduse prin hotărâre de Guvern.

Noi specializări de studiu

Prin actul normativ adoptat de Guvern, pentru noul an universitar, au fost introduse în Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare: chimie farmaceutică, echipamente şi sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviaţie, media digitală, managementul sistemelor de supraveghere aeriană, leadership militar şi pedagogie socială.

Începând cu acest an universitar studenţii din România au o paletă mai largă de opţiuni şi pentru programele de master. În cazul a 31 de universităţi din sistemul naţional de învăţământ superior au fost introduse 64 de programe de master noi.

Tot ca o schimbare, toate şcolile doctorale care funcţionau până acum au fost autorizate provizoriu, printr-un ordin al ministrului Educaţiei, semnat pe 29 septembrie. Potrivit Ministerului Educaţiei, acest pas era unul necesar pentru a putea înmatricula studenţii doctoranzi în anul universitar 2016-2017, şcolile doctorale nefiind evaluate extern în ultimii cinci ani, aşa cum prevede legislaţia în vigoare şi existând riscul, în lipsa unei intervenţii, să rămână fără acreditare.

„Documentul autorizează provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017, şcolile doctorale care funcţionează în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, urmând ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare şi evaluare periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile Legii nr. 87/2006 privind asigurarea calităţii în educaţie.Dispoziţia temporară adoptată de minister survine ca urmare a faptului că, de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale (2011) şi până în prezent, şcolile doctorale nu au fost evaluate extern în vederea acreditării”, se notează într-un comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Ministrul Mircea Dumitru susţinea, imediat după semnarea ordinului, că se caută acum o soluţie legală pentru posibilitatea organizării a examenelor de finalizare a studiilor doctorale.

„În scurt timp vom reglementa şi posibilitatea organizării, de către Instituţiile Organizatorice de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), a examenelor de finalizare a studiilor doctorale. Iarăşi, o soluţie legală temporală. În paralel, lucrăm la elaborarea metodologiei de evaluare a şcolilor doctorale, astfel încât procesul de acreditare să demareze în această toamnă”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Un raport al Curţii de Conturi, publicat în luna mai a acestui an, arată o situaţie dezastruoasă a calităţii universităţilor care instruiesc cu 30% mai puţini studenţi decât în 1990. În ciuda scăderii numărului de studenţi, raportul Curţii de Conturi arată că a crescut numărul de universităţi şi facultăţi. Astfel, avem 103 instituţii de învăţământ superior.

Numărul de studenţi s-a redus în perioada 1990/1991 – 2013/2014 cu 1,4 milioane de elevi, ceea ce reprezintă aproape 30% din populaţia şcolară din anul 1990/1991. Principalii factori care au determinat această reducere sunt scăderea natalităţii, emigraţia şi abandonul şcolar, se notează în raportul Curţii de Conturi.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Iadul prin care trece acest curier din Bangladesh, care livrează mâncare pe 40 de grade în București 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'