Este pentru prima oară când o specie nouă de paraziţi care afectează broaştele ţestoase din Malaezia primeşte un nume, în ultimii 21 de ani, au ionformat specialiştii. Denumirea ştiinţifică detaliată a noii larve descoperite este „Baracktrema Obamai” şi a fost prezentată de cercetători în revista de specialitate „Revista de Parazitologie” („Journal of Parasitology”), în numărul de săptămâna trecută.
Cel care a descoperit noua specie de parazit, profesorul Thomas Platt, a explicat că i-a pus parazitului numele lui Obama deoarece preşedintele american este una dintre persoanele pe care el le admiră. În plus, profesorul Platt a ţinut să precizeze că familia lui şi cea a lui Obama au descoperit recent că au un strămoş comun.
Citeşte şi Preşedintele Barack Obama s-a deghizat la întâlnirea cu triburile VIDEO
Am dat nume multor specii, nume unor persoane pe care le admir, cum ar fi bunicul meu, directorul tezei mele de Doctorat şi şi mai multor prieteni cercetători sau zoologi amatori”, a precizat Platt. El se va retrage la pensie, în curând, părăsind Colegiul Saint Mary din Indiana, după o carieră fructuoasă şi interesantă, devenind o autoritate în domeniu.
Baracktrema obamai, parazit magnific şi rezistent
Thomas Platt îşi prezintă parazitul „Baracktrema obamai” ca fiind „magnific şi rezistent”. Parazitul „trebuie să doboare obstacole nemaipomenite pentru a supravieţui, cum ar fi rezistenţa la sistemul imunitar al broaştelor ţestoase pe care le infestează pentru a ajunge la vârsta adultă şi a se reproduce”, a mai explicat cercetătorul.
„Baracktrema obamai” are o origine îndepărtată şi, probabil, strămoşi comuni, cum ar fi paraziţii care provoacă schistosomiaza – o boală umană devastatoare ce contaminează milioane de persoane din ţările în curs de dezvoltare.
Citeşte şi Cele mai frumoase nume româneşti. Află semnificaţia lor
Schistosomiaza afectează aproximativ 210 milioane de oameni din întreaga lume și între 12 000 și 200 000 de oameni mor anual din cauza acestei boli care este larg răspândită în Africa, Asia și America de Sud. De asemenea, potrivit statisticilor, 700 de milioane de oameni din peste 70 de țări trăiesc în zone cu risc de infectare. Nu în ultimul rând, Schistosomiaza este a doua boală după malarie în clasamentul bolilor parazitare cu cel mai mare impact economic.