Ministerul Educaţiei începe evaluarea şcolilor doctorale

Ministerul Educației va demara, în această toamnă, evaluarea școlilor doctorale, primele fiind cele care au dovedit că "furtul intelectual nu este un accident", a anunțat, luni, ministrul Mircea Dumitru.
Iulian Tudor
03 oct. 2016, 08:59
Ministerul Educaţiei începe evaluarea şcolilor doctorale

În această toamnă vom demara evaluarea școlilor doctorale, iar primele școli doctorale care vor fi evaluate sunt acelea care vulnerabilizează sistemul academic românesc prin faptul că au arătat deja lumii că furtul intelectual nu este un accident. (…). Voi solicita ca și universitatea în care predau să fie evaluată printre primele„, a afirmat Mircea Dumitru, potrivit Agerpres.

Oficialul a mai precizat că Ministerul Educaţiei a fost criticat, de-a lungul timpului, pentru intransigența impusă în cercetarea științifică în domeniul doctoratelor.

„Unii ne-au atras atenția și ne-au criticat pentru atitudinea noastră intransigentă din ultimii ani de a spune adevărul în chestiuni care țin de deontologia cercetării științifice în domeniul doctoratelor. Răspunzând, mă adresez tuturor acelora care, de bună credință fiind, s-au întrebat dacă a spune adevărul în legătură cu titlurile academice obținute în mod incorect din punct de vedere al deontologiei cercetării nu trădează o slăbiciune a instituțiilor. Convingerea mea puternică este aceea că a recunoaște propriile slăbiciuni și greșeli acolo unde ele pot fi dovedite, nu este câtuși de puțin semn de slăbiciune, ci, dimpotrivă, un semn de tărie. Aceasta este o atitudine morală și nu politică sau juridică”, a subliniat ministrul Dumitru.

De asemenea, el a remarcat faptul că trebuie să acceptat adevărul, chiar și atunci când „recunoașterea ta publică nu te pune într-o lumină favorabilă”.

„Aceasta este una dintre virtuțile perene ale unei universități și a intelectualilor care o servesc. Intelectualii au avut și au obligația morală de a spune adevărul puterii, chiar și atunci sau mai ales atunci când acesta nu este confortabil. De aceea, universitatea nu este, nu poate fi și nici nu trebuie să fie o instituție care acționează politic sau care să fie anexată politicului. Autonomia față de puterea politică este o valoare fundamentală a unei universități și o precondiție a posibilității de a cerceta și de a putea comunica în mod liber adevărul. Pentru că altfel, spunerea în public a adevărurilor inconfortabile poate fi compromisă”, a susținut Dumitru.

Ministrul Educației a explicat că aceasta este logica tuturor demersurilor ministerului din ultimii ani, de a insista asupra funcționării autonomiei universitare. „Pentru a construi într-o Românie de mâine este necesară o întoarcere către sine a reprezentanților mediului academic. Trebuie să ne curățăm universitățile de practici care ne umbresc instituțiile și sunt pete pe reputația întregii societăți academice, practici de ani lovesc acum în credibilitatea noastră, iar aceia dintre noi care sunt tot mai mulți în spațiul internațional știu ce înseamnă pierderea reputației. (…) Avem datoria de a duce acțiunile noastre până la capăt”, a detaliat ministrul Mircea Dumitru.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Scăldatul în aceste lacuri, extrem de periculos. Mulți români nu știu la ce se expun
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Interdicție pentru proprietarii de câini din România. Îți face direct dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Președintele Belarusului grațiază un cetățean german condamnat la moarte
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?