„Şi eu, din informaţiile pe care le am, ştiu că sunt aproximativ 600.000 de absolvenţi de învăţământ superior care lucrează astăzi în afara ţării. Vă daţi seama ce forţă extraordinară am avea dacă s-ar întoarce toţi. Nu cred că putem să fim atât de optimişti, dar, în acelaşi timp, nici nu putem să nu ne uităm la efortul financiar formidabil pe care l-au făcut românii, l-a făcut România pentru pregătirea celor aproximativ 600.000 de absolvenţi de învăţământ superior. O evaluare sumară îmi arată mie că pregătirea lor a costat România între 20 şi 25 de miliarde de euro”, a adăugat Ecaterina Andronescu.
Ea a spus că faptul că în afara României lucrează aproape 600.000 de români absolvenţi ai învăţământului superior arată şi valoarea şcolii româneşti.
„Sunt convinsă că şi foarte mulţi dintre voi, dragi studenţi ai anului I, veţi fi tentaţi să faceţi acelaşi lucru. Eu cred că pentru a vă construi viitorul trebuie să vă uitaţi foarte atent şi la ceea ce înseamnă rădăcina acestui neam. Aceste rădăcini nu se pot rupe niciodată, nicăieri. Oricât de bine primiţi aţi fi, oricât de bine trataţi aţi fi, nicăieri nu o să putem spune sunt acasă. Doar aici suntem acasă, doar aici. Şi cred că şi aici vă puteţi împlini ca oameni, vă puteţi construi cariere. Faptul că avem atât de mulţi absolvenţi de învăţământ superior în afară vorbeşte, în opinia mea, despre valoarea şcolii româneşti şi, din păcate, adesea acesta este un lucru îngrozitor de păgubos. Vorbim despre România numai la cele mai joase cote. Suntem consumatorii celor mai mici cantităţi de detergenţi şi săpun şi de pastă de dinţi, etc, etc. Nu se poate, eu cred că în această ţară trebuie să vorbim şi de lucrurile care ne fac cinste pentru că şi aceasta este România”, a adăugat Andronescu, precizând că Universitatea Politehnica este o instituţie în care studenţii pot face performanţă.
Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, prezent la deschiderea noului an universitar la Universitatea Politehnica Bucureşti, a spus că se publică cifre despre medicii plecaţi din ţară, dar nu şi despre inginerii plecaţi.
„Viaţa este dinamică, globală. Şcoala românească este o şcoală foarte bună. În general, şcoala tehnică românească pregăteşte foarte bine în materiile de bază, în ştiinţele de bază, care nu se fac în altă parte. Studiaţi aici, plecaţi cu un bagaj de cunoştinţe foarte solid. Se publică cifre foarte mult, despre 7.000-8.000 de cadre medicale care au părăsit România. Nu se publică încă cifre despre inginerii care au părăsit România. Cifre neoficiale vorbesc de câteva sute de mii”, a mai spus Buşe.