Prahova: Sistem antiplagiat, achiziţionat de Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti

Universitatea de Petrol și Gaze (UPG) din Ploiești deține un sistem antiplagiat folosit pentru tezele de doctorat, acesta fiind menit să detecteze similitudinile existente cu alte lucrări, a declarat luni, într-o conferință de presă, profesorul Nicolae Paraschiv, director al școlii doctorale din cadrul UPG.
Filip Stan
03 oct. 2016, 16:07
Prahova: Sistem antiplagiat, achiziţionat de Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti

Sistemul achiziționat de UPG funcționează pe baza a doi indicatori, fiind vorba despre secvențe de cinci cuvinte și secvențe de peste 25 de cuvinte.

„Conducătorul de doctorat are o mare responsabilitate, și comisia de doctorat. Nu trebuie să se ajungă la autorități ca să vadă. Noi de anul acesta am introdus, de fapt, din toamnă universitatea a făcut un efort și a achiziționat un sistem (…) care detectează similitudinile. Nu răspunde sută la sută, pentru că în ultimă instanță plagiatul înseamnă furt de idei. (…) El detectează coincidențe de text. Dar și așa, a fost foarte bine că l-am introdus, este recomandat de minister și să știți că am întors un număr de teze”, a spus Paraschiv, potrivit Agerpres.

Directorul școlii doctorale a precizat că sistemul a fost deja testat, opt teze fiind verificate, iar unele întoarse pentru a fi refăcute.

„A început să fie folosit din vară și deocamdată este utilizat pentru teze de doctorat. Plata se face la nivel de caracter. Tezele se scanează pe un server care nu ne aparține, este deținut de firma de la care am luat, am achiziționat 6 milioane de caractere. (…) Mie-mi convine că este așa, pentru că există un caracter preventiv. Vine conducătorul, trimite teza, înainte de a face evaluarea, de a face referatul, se obține un raport, și raportul este înaintat. Școala doctorală a fixat niște criterii, niște praguri și teza se corectează. (…) Dacă îi găsește la 5% plagiat pe secvențe de peste 25 de cuvinte, deja i-o returnăm, pentru că este un volum foarte mare”, a explicat profesorul.

În context, el a arătat că există o „foame de titluri” în administrație și politică, dar și o superficialitate în modul în care se acordă titlurile.

„În primul rând sunt de vină cei care vor să fie doctori cu orice preț. Eu cred că titlul de doctor este un titlu științific și este absolut necesar în învățământul superior și în cercetare. Pentru celelalte domenii este un hobby. Trebuie să recunoaștem și acest aspect, că omul este pasionat de știință, chiar dacă nu lucrează în domeniul de cercetare, în proiectare sau în învățământul superior. Dar există această tentație, această foame de titluri în administrație, în politică, peste tot deja s-a ajuns la un nivel în care nu mai este suficient un titlu de doctor, îl vor și pe al doilea, așa cum sunt colecționari de diplome și-i vezi cu câte trei, patru masterate în domenii total divergente, așa-i vezi că au pretenții să aibă câte două, trei, patru doctorate. Nu este corect. Pentru că această superficialitate și această ușurință cu care s-au acordat titlurile au condus la această imagine deteriorată și eu unul nu mă simt bine și nici colegii, să știți, nu se simțim bine pentru că se muncește cu un doctorand, trebuie să fii foarte atent”, a spus șeful școlii doctorale din UPG Ploiești, răspunzând unei întrebări.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care trebuie s-o evite toți turiștii în perioada următoare. Îți strici vacanța dacă ajungi aici
Capital.ro
Se acordă gratuit în România pentru proprietarii de case şi terenuri. Ce acte se depun la Primărie
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
ROMÂNII TRĂIESC PE DATORIE! Care e cel mai periculos risc în această perioadă
Adevarul
Românul desemnat „cel mai frumos bărbat din Germania”, eliberat după 7 ani de pușcărie. Și acum e urmărit de 80 de polițiști
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Cum se calculează vechimea în muncă, dacă ai mai multe joburi. Condiții obligatorii pentru angajtori
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Ce pensie uriașă are Ion Țiriac, după recalculare. A spus-o în direct, la TV: 'Mi-e rușine!'
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a lovit România! Ce magnitudine a avut și care sunt zonele afectate
Capital.ro
Amenzi între 1.000 si 5.000 de lei sau muncă în folosul comunităţii. Părinții sunt obligați să semneze
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
UE întărește Frontex în contextul crizei migranților la granițele Europei
MediaFlux
TRUMP, o primă VICTORIE. Kamala i-a ACCEPTAT condițiile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...