„Din nou se pune problema campionatului de fotbal și faptul că realizarea metroului va depăși data campionatului, deci metroul este prevăzut în 2021. Noi o să încercăm dacă putem să accelerăm proiectul, dar sunt lucrări complexe și nu vrem să accelerăm în detrimentul calității. Am o altă veste bună pe care o anunț acum, dar o să o confirm în două săptămâni. Vorbim despre o legătură de cale ferată între București și Aeroportul Otopeni. L-aș numi un metrou de suprafață. Este o soluție foarte creativă și foarte modernă care exista într-un dosar în minister la un colaborator. Este un proiect extraordinar, care a fost prezentat internațional, am impresia chiar premiat, care este ușor de realizat, cu un termen de execuție foarte scurt”, a spus Bușe, în cadrul emisiunii online „De vorbă cu ministrul tău”.
Potrivit acestuia, proiectul are două etape.
„În prima etapă, până când metroul va fi gata, va asigura legătura Bucureștiului cu Aeroportul Otopeni. În cea de-a doua etapă – și acolo poate fi cadențat, garniturile de tren pot fi cadențate la 15 minute, în funcție de traficul de la Otopeni – se pot orienta înspre București și spre țară. Avantajul față de metrou este că poate funcționa și noaptea, la o cadență mai redusă. În momentul în care metroul va fi pus în folosință, în 2021, cadența poate fi scăzută, iar această conexiune se va reorienta înspre București și spre țară. Deci, noi dorim ca atunci să atragem către Otopeni legături din Brașov, din Ploiești, chiar ne gândim din sudul Bulgariei, pentru a cuantifica la capacitate maximă Aeroportul Otopeni”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.
Șeful de la Transporturi a precizat că acest tren ar putea fi conectat la rețeaua de gări existente, inclusiv cu cea de la Măgurele care „mai trebuie puțin upgradată”.
„Am folosit București și nu Gara de Nord pentru că acest tren poate fi conectat în rețea cu rețeaua de gări care există, inclusiv cu gara de la Măgurele, care mai trebuie puțin upgradată. Acesta este proiectul nostru. Dar nu numai cu gara din Măgurele. Este o hartă pe care o voi arăta atunci când voi confirma demararea acestui proiect”, a subliniat el.
În plus, Ministerul Transporturilor are în studiu un alt proiect ce vizează conectarea câtorva dintre stațiile terminale de metrou cu linii de tren, pentru preluarea navetiștilor.
„Avem în studiu un alt proiect prin care dorim să conectăm cel puțin câteva din stațiile terminale de metrou cu linii de tren, astfel încât cei care fac acum naveta din comune limitrofe, chiar din periferia Bucureștiului și folosesc maxi taxi în condiții relativ dificile sau sunt forțați pe DN1 sau pe alte șosele sau pe aceste șosele de centură să poată veni cu un tren, ca un tren de navetă, și să ajungă direct la o stație de metrou”, a adăugat Sorin Bușe.