„Asistăm în prezent la o creștere continuă a orașelor dn România, creștere care însă nu înseamnă și dezvoltarea reală a acestora; este vorba despre o creștere care nu gererează în mod automat și o îmbunătățirea a calității vieții locuitorilor lor. Avem o lipsă de creativitate în dezvoltarea orașelor, avem o serie de slăbiciuni ale politicilor urbane din România și, mai ales, avem prea puțini specialiști.
Cele mai multe orașe din România nu au specialiști în dezvoltare, nu au servicii de planificare și dezvoltare urbană. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Romania lucrează la modificări legislative în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și la posibilitatea pregătirii integrate în acest domeniu, în parteneriat cu mediul academic și universitar, pentru corelarea cu nevoile existente în mediul public, spre exemplu, a programelor de master în dezvoltare și planificare urbană, sau a capacității din facultățile de arhitectură și construcții”, a declarat vicepremierul Dîncu pe Facebook.
În același timp, în exercițiul bugetar 2014-2020, prin Regio – Programul Oprațional Regional este disponibilă suma de 4,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea urbană a centrelor de județ, astfel încât depinde doar de administratorii acestor localități să genereze proiecte prin care să dezvolte localitățile în sesul îmbunătățrii calității vieții oamenilor.
„Alături de Corina Cretu, comisarul european pentru politică regională și urbană, am participat, luni, la conferința “Orașul meu în Europa noastră” în cadrul #UrbanFest2016 . Am avut prilejul să aflăm din experiența primarilor altor orașe europene: Sofia, reprezentată de primarul Yordanka Fandakova, Bordeaux, reprezentat de viceprimarul Florence Forzy-Raffard, și Mannheim, reprezentat de prim vice-primarul orașului, Christian Specht”, a conchis vicepremierul.