Membrii comisiilor au discutat variantele existente la această lege, dar nu au intrat pe dezbaterea amendamentelor. Deputatul PNL Andreea Paul a prezentat trei variante stabilite de grupul de lucru, acestea fiind conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, adică de la data contractării creditului, conversia la cursul istoric plus 20% pentru toate valutele și propunerea Ministerului Finanțelor Publice, prin care se acorda băncilor garanții publice și se aplică un discount pe soldul creditelor.
Andreea Paul a precizat că PNL susține conversia la cursul istoric a creditelor în franci elvețieni.
Deputatul PSD Ana Birchall, inițiator al proiectului de lege pentru modificarea OUG 50/2010, a precizat, la rândul său, că renunță la amendamentele anterioare și susține conversia la cursul istoric, așa cum cer clienții cu credite în această monedă.
Și UDMR susține conversia la cursul istoric, a adăugat deputatul Mate Andras Levente.
Daniel Zamfir, deputat liberal, a spus că soluția este deja găsită și conversia la cursul istoric pare că are consens politic.
„Două argumente ar trebui să fie fundament. Conversia la cursul istoric trebuie să fie o măsură reparatorie pentru cei care au luat credite în franci elvețieni. Conversia la cursul istoric trebuie să fie și o măsură sancționatorie, pentru că unele bănci au vândut produse înșelătoare”, a adăugat Zamfir.
Deputatul PSD Ciprian Nica este de părere că trebuie stabilit și un prag în cazul conversiei creditelor în franci elvețieni.
”Trebuie să ne gândim cu foarte multă atenția și la conversia creditelor în franci elvețieni, să stabilim și un prag. Pentru că foarte mulți au luat bani, în franci elvețieni, milioane de euro. (…) Deci trebuie să ne gândim la stabilirea unui prag, pentru că dacă e o problemă socială, trebuie să ne gândim la oamenii cu probleme sociale. Această propunere a fost susținută și de BNR”, a precizat Nica.
Deputații din comisii vor relua discuțiile luni.
Citeşte şi Ratele la creditele în franci elveţieni s-ar putea micşora cu 50%