„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința de astăzi, 5 octombrie 2016, metodologia de calcul, de către ASF, al tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente de autovehicule. În perioada de consultare publică au transmis comentarii și observații UNTRR, FORTE, APULUM, APTE, UNSAR, UNSICAR, Asociația Română de Actuariat, cât și mai multe persoane fizice„, menționează sursa citată.
Potrivit ASF, în urma propunerilor primite, Consiliul Autorității a operat următoarele amendamente: a fost eliminat coeficientul „Delta” și s-a definit o încărcare de siguranță care să asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate de cel puțin 95%, rata cheltuielilor va include și costul capitalului, a fost adăugată, în determinarea tarifelor de primă maxime (inclusiv la propunerea transportatorilor), și marja de profit, aceasta urmând a fi cuantificată și, nu în ultimul rând, fost revizuită formula de calcul.
„Metodologia de calcul respectă atât legislația aplicabilă (OUG 54/2016 art. 18 alin. 1 și art. 36 alin. 3), cât și practicile actuariale general acceptate. Metodologia se va aplica pe baza de date solicitate de la toate societățile de asigurări, inclusiv de la societatea Carpatica, actualizată la data de 30 iunie 2016. În zilele următoare, ASF procedează la colectarea și agregarea datelor, precum și la analiza primară individuală etc, potrivit art.6 din metodologie„, se arată în comunicatul ASF.
În procesul metodologiei de calcul, ASF va fi asistată și de către consultantul Milliman, care a centralizat baza de date inițială.
Potrivit OUG 54/2016, ASF va stabili tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, respectiv până pe 19 octombrie 2016.
Ulterior, acestea vor fi adoptate prin Hotărâre de Guvern, urmând să fie făcute publice, după aceea.