Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a transmis, miercuri, o scrisoare ce conţine o serie de întrebări referitoare la interceptările telefonice și la înregistrarea comunicațiilor prin calculatoarele personale efectuate în perioada 2014 – 2016. Iniţial, în comunicatul Senatului se anunţa că scrisoarea este aresată prim-ministrului Dacian Cioloş, însă ulterior Tăriceanu a revenit şi a explicat că întrebările sunt pentru ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
În scrisoare, Tăriceanu arată că este interesat să afle numărul de români cărora li s-au înregistrat comunicațiile telefonice în perioada 2014 — 2016, câte interceptări s-au făcut în aceeași perioadă, costul mediu lunar al acestor interceptări și al transcrierilor lor și măsurile Ministerului Justiției pentru a preveni „scurgerea premeditată de informații”.
Conform comunicatului, cele 5 întrebări adresate premierului sunt: 1 — Care este numărul cetățenilor români cărora le-au fost interceptate și înregistrate comunicațiile efectuate prin telefon sau prin intermediul calculatoarelor personale în 2014, 2015 și în 2016?; 2 — Câte interceptări și înregistrări s-au făcut, pe baza unor mandate pentru siguranță națională, în anii 2014, 2015 și 2016, emise pe numele cetățenilor români?; 3 — Care este costul mediu lunar în anii 2014, 2015 și 2016 pentru interceptarea telefoanelor și a calculatoarelor personale?; 4 — Care este costul lunar, în anii 2014, 2015 și 2016, pentru realizarea de stenograme ca urmare a transcrierii interceptărilor?; 5 — Ce măsuri au fost luate de Ministerul Justiției pentru a preveni scurgerea premeditată de informații confidențiale în spațiul public, din partea procurorilor, privind dosare aflate în faza de instrumentare?.
„Purtătorul de cuvânt s-a grăbit, a publicat pe site-ul Senatului o scrisoare din partea mea adresată prim-ministrului Cioloș. Nu a înțeles exact, discutasem puțin diferit, dar până la urmă acesta este rezultatul. Ceea ce vreau să vă spun este că setul de întrebări, care de altfel este și incomplet, este adresat doamnei ministru al Justiției, Raluca Prună, așa cum am anunțat de alaltăieri și cum am anunțat și aseară la emisiunea la care am fost invitat la una din televiziunile de știri. Am rugat colegii deja să posteze această scrisoare pe site-ul ALDE și pe pagina de Facebook”, a declarat ulterior Tăriceanu.
Potrivit lui Tăriceanu, întrebările pe care le-a adresat ministrului Justiției vin în completarea unui proiect privind interceptările.
„Ieri am hotărât depunerea unui proiect privind interceptările, pentru că am constatat, ca și Curtea Constituțională, că aceste interceptări se fac cu încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Cred că aceste întrebări sunt legitime într-o societate în care noi am crezut că ne eliberăm de practicile comuniste, ascultarea pe scară largă a telefoanelor, spargerea adreselor de email private. Vrem să știm practic câți români au astăzi telefoanele și email-urile sub observație, să vedem cât ne costă aceste interceptări. Ne adresăm ministrului Justiției pentru că în orice țară el este cel care este responsabil cu respectarea drepturilor și libertăților cetățenești”, a punctat Tăriceanu.