„Astfel, în această perioadă, peste 1.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină cu peste 200 de mijloace tehnice în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației din zonele unde s-ar putea produce evenimente care pot pune în pericol viața semenilor sau a bunurilor acestora”, informează comunicatul IGSU.
Potrivit sursei citate, în județele aflate sub incidența informărilor meteorologice (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Maramureș și Satu-Mare), misiunile de acordare a primului ajutor medical calificat vor fi asigurate de 40 echipaje SMURD, numărul acestora putând fi suplimentat, prin dislocarea altor echipaje din județele limitrofe.
De asemenea, conform măsurilor dispuse la nivelul IGSU, detașamente de pompieri sunt pregătite să intervină în sprijinul echipajelor operative din zonele pentru care sunt prognozate fenomene de vreme rea, pentru asigurarea protecției populației, limitarea și înlăturarea eventualelor efecte negative.
Totodată, pentru optimizarea misiunilor de răspuns, mijloacele specifice de intervenție ale pompierilor salvatori pot fi completate, la nevoie, cu utilaje ale CNADNR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituții.
Comisii mixte formate din reprezentanți ai IGSU și ai autorităților administrației publice locale execută misiuni de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate, cu accent pe starea lucrărilor de apărare și a evoluției debitelor și nivelurilor cursurilor de apă.
Evoluția fenomenelor meteorologice va fi permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al IGSU.
Citeşte şi COD GALBEN de NINSOARE. Ce zone sunt vizate