Traian Băsescu a declarat joi, 6 octombrie, că simte „obligaţia morală” de a candida la alegerile parlamentare de pe 11 decembrie, pentru că, din postura de preşedinte PMP, are datoria să poarte stindardul partidului.
„Nu am luat o decizie definitivă, dar este clar că fiind președinte de partid am obligația să iau steagul partidului în mână la alegerile legislative și să candidez. Asta este obligația morală a unui președinte de partid. Trebuie văzut însă dacă acest lucru ajută partidul sau nu și acest lucru îl vom ști în a doua parte a lunii octombrie. Vom face un studiu sociologic în timp util, că e bine să ne dăm seama, să știm și științific nu numai prin instinct sau prin obligația morală a unui preşedinte de partid să îşi conducă partidul în bătălie„, a spus Traian Băsescu, într-o emisiune la B1 TV.
El a precizat că va face sondaje să vadă cum va fi perceput acest lucru, dar nicio vorbă despre problemele sale penale, care l-au împiedicat în vară să candideze, tot ca port-stindard, la funcţia de primar al Capitalei.
În vară, la alegerile locale, Traian Băsescu a fost în cărţi pentru Primăria Capitalei şi, după cum a declarat el, luase decizia să candideze. Cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale, el a făcut anunţul că nu va candida, deşi ar fi dorit, din cauza dosarului penal de spălare de bani redeschis de Parchetul General pe numele său, într-o afacere imobiliară datând din anul 2000.
„Am intenţionat să candidez pentru funcţia de primar general lal Capitalei. Din păcate, zilele trecute, înainte de începerea campaniei, am primit o înştiinţare de la Parchetul General că sunt suspect pentru spălare de bani. Acest lucru mă obligă sau m-a obligat să renunţ la candidatură pentru că o eventuală candidatură în condiţiile în care sunt considerat suspect de Parchetul General ar fi negat toţi cei zece ani din mandatul meu de preşedinte şi ţin la ei. Am pledat pentru oameni curaţi în politică, pentru oameni fără suspiciuni legate de acţiuni penale împotriva lor şi acest lucru m-a obligat la a nu candida la funcţia de primar gen al Capitalei”, a declarat Traian Băsescu pe 22 aprilie, când a anunţat candidatura lui Robert Turcescu.
Cu două zile înainte, pe 20 aprilie, Traian Băsescu primise înştiinţarea de la Parchetul General că este suspect de spălare de bani într-o tranzacţie imobiliară din anul 2000, în care a fost implicat şi Costel Căşuneanu, unul dintre regi asfaltului, abonat la contracte publice.
„Printr-o adresă a PICCJ, am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi respectiv 2002, urmare a unei reclamaţii făcute de domnul Ciuvică.
Pentru corectă informare, aduc la cunoştinţă că, în acelaşi dosar, prin REZOLUŢIA din 25 iunie 2012 a PICCJ, s-a dispus neînceperea urmăririi penale.
Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ.
Pentru moment, nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat, mă voi prezenta în faţa procurorului de caz”, anunţa Traian Băsescu pe 20 aprilie.
Momentan, situaţia penală a lui Traian Băsescu nu pare să fie un obstacol în calea unei eventuale candidaturi la Parlament, deşi nu s-a schimbat nimic. Din contră, Parchetul General a informat oficial că procurorii continuă cercetarea lui Traian Băsescu pentru spălare de bani.
„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul BĂSESCU TRAIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal anterior şi art. 5 din noul Cod penal.
În ordonanţa întocmită, procurorii au reţinut că fapta a fost săvârşită în perioada octombrie 2000 – mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare -cumpărare a unor imobile”, informa Parchetul General pe 6 mai.
Mai mult, Traian Băsescu merge la Parchet pentru a da declaraţii în dosar, chiar dacă acest lucru nu a fost făcut public.
„Am apreciat foarte mult, aceasta ar trebui sa fie metoda cand te cheama la Parchet, sa nu fie chemata toata presa. Am apreciat ca s-a schimbat modalitatea de lucru”, a declarat fostul preşedinte pe 6 octombrie, într-o emisiune tv.
Fostul preşedinte este acuzat de spălare de bani în dosarul Căşuneanu. „Urmărirea penală e declanșată, am calitatea de suspect”, a anunţat Traian Băsescu.
Traian Băsescu, terenul şi regele asfaltului
Procurorii de la Parchetul General au dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, într-un dosar legat de vânzarea unui teren din Băneasa către omul de afaceri Costel Cășuneanu.
9 august 2000: Traian Băsescu cumpără un teren de 3700 de metri pătraţi în Aleea Privighetorilor 86, cartierul Băneasa, cu 1.483.244.000 lei vechi, adică în jur de 70 de mii de dolari (în vara lui 2000, un dolar era în jur de 21.000 de lei vechi –n.r.) Suma ar fi fost achitată în numerar. Provenienţa ei nu poate fi justificată, susţine procuroarea Elena Iordache.
În aceeaşi zi, la acelaşi notar, omul de afaceri Costel Căşuneanu cumpără un teren învecinat, cu o suprafaţă similară, la un preţ de 3 ori mai mare, considerat preţul pieţei.
15 octombrie 2002: Traian Băsescu vinde terenul din Aleea Privighetorilor 86 către Gabriela Blaj din Oituz, cumnata şi asociata omului de afaceri Costel Căşuneanu, cu 12.004. 212.620 lei vechi, adică peste 300.000 de dolari (în 2002, un dolar ajunsese în jur de 39.000 de lei vechi –n.r.). Băsescu ar fi primit 110.000 de dolari în numerar şi 8.285.000.000 lei vechi prin transfer bancar de la Gabriela Blaj.
Femeia primise aceşti bani în aceeaşi zi, tot prin transfer bancar, de la cumnatul Costel Căşuneanu. Acesta luase la rândul lui o parte din bani, 7.293.000.000 lei vechi, de la compania sa de construcţii de drumuri PA & CO Internaţional şi o altă parte, 1.006.415.000 lei vechi, dintr-un schimb valutar.
21 octombrie 2002: Traian şi Maria Băsescu cumpără de la Virgil şi Mariana Gheţeu o vilă situată pe Şoseaua Bucureşti Ploieşti 137 B, cu 280 de mii de dolari. Potrivit procuroarei, banii ar fi fost achitaţi în numerar, iar provenienţa nu ar fi fost justificată, avându-se în vedere că în acea perioada din conturile familiei Băsescu de la BCR, ING şi RBS Bank nu ar fi fost retrase sume de bani.
12 noiembrie 2002: Vila a fost donată Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte al României.
10 iunie 2003: Traian Băsescu transferă banii din vânzarea terenului din Primăverii în contul fiicei sale, Ioana, deschis la ABN Amro Bank. Ea ar fi folosit parte din aceşti bani pentru cumpărarea unui imobil.
17 noiembrie 2003: Ioana Băsescu scoate 90.000 de dolari din bani pimiţi de la tatăl ei.
6 iunie 2005: Ioana Băsescu transferă 40.700 de dolari înapoi în contul tatălui ei.
20 aprilie 2006: Gabriela Blaj vinde terenul cumpărat în 2002 de la Băsescu cumnatului ei, Costel Căşuneanu, pentru aproape 300.000 de euro.