Zăpadă de 14 centimetri în Masivul Făgăraş. Turiştii, sfătuiţi să fie prudenţi pe traseele din Retezat şi Parâng

Turiștii care vor să se bucure de zăpadă pot urca la peste 2.000 de metri altitudine, în masivul Făgăraș, la Bâlea Lac (județul Sibiu), unde aceasta măsoară, vineri dimineața, 14 centimetri, potrivit meteorologilor sibieni. Mai mult, salvamontiștii din județul Hunedoara le recomandă turiștilor care doresc să urce la munte, la acest sfârșit de săptămână, să fie prudenți atunci când aleg un traseu de creastă în masivele Parâng și Retezat, în condițiile în care zăpada de la peste 2.000 de metri se poate transforma foarte repede în gheață.
Filip Stan
07 oct. 2016, 14:53
Zăpadă de 14 centimetri în Masivul Făgăraş. Turiştii, sfătuiţi să fie prudenţi pe traseele din Retezat şi Parâng

La Bâlea Lac încă nu se poate schia, a precizat, pentru AGERPRES, Adrian David, Șeful Salvamont Sibiu. Salvamontiștii sibieni le recomandă turiștilor să evite traseele din Munții Făgăraș, mai ales pe versantul nordic, pentru că în zona de creastă zăpada a depășit 20 de centimetri. Salvamontiștii le mai recomandă turiștilor care merg la munte să fie echipați cu încălțăminte specifică iernii, îmbrăcăminte care să le asigure un confort termic optim, mănuși, ochelari de zăpadă, bețe de schi, colțari, piolet. Și alpiniștii sunt rugați să anunțe salvamontiștii înainte de a face vreo ascensiune în masivul Făgăraș.

Alpiniștii care vor să efectueze ascensiuni în zona înaltă din masivul Făgăraș să anunțe Salvamont Sibiu traseul pe care-l vor urma, printr-un apel telefonic la Dispeceratul Național Salvamont, iar pentru o localizare cât mai precisă în caz de accident să utilizeze aplicația ‘SALVAMONT’ pentru telefoanele mobile. Accidentele montane se vor anunța telefonic la 112„, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Accesul la Bâlea Lac se poate face fie pe Transfăgărășan, fie cu telecabina, de la Bâlea Cascadă. Un drum cu telecabina între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac costă 60 de lei de persoană.

Transfăgărășanul este deschis circulației, fiind deszăpezit, însă șoferii sunt rugați să aibă mașinile echipate cu anvelope de iarnă, a precizat Liviu Crețu, Șeful Secției Drumurile Naționale Sibiu.

Hunedoara: Salvamontiștii recomandă turiștilor să fie prudenți pe traseele de munte din Retezat și Parâng

Șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a explicat vineri că stratul de zăpadă din masivele Parâng și Retezat este destul de mic, de ordinul centimetrilor. În cursul nopții zăpada îngheață, iar a doua zi turiștii neatenți pot aluneca foarte ușor pe relieful stâncos.

Zăpada este destul de mică, se topește ziua. Peste noapte, din cauza temperaturilor sub zero grade se formează un strat de gheață pe poteca din stâncă, ceea ce face ca în ziua următoare deplasarea să fie destul de anevoioasă. Se alunecă ușor, colțarii nu ajută pe stâncă și nu este nici zăpadă foarte mare„, a declarat, pentru AGERPRES, șeful Salvamont Hunedoara.

Potrivit acestuia, în zilele următoare sunt așteptate noi ninsori, motiv pentru care turiștii care merg pe traseele de creastă trebuie să țină cont de avertizările meteo și să poarte un echipament adecvat muntelui. De asemenea, este util ca turiștii să se asigure între ei pe trasee, cu ajutorul unei corzi.

Pentru cei care doresc să afle mai multe despre starea traseelor și evoluția vremii, Salvamont Hunedoara are asigurate servicii de permanență în stațiunile Parâng, Straja, Râușor și la Cabana Pietrele, locuri în care salvamontiștii oferă toate sfaturile necesare unei drumeții sigure.

Citeşte şi Ninsoare în august, în Munţii Bucegi VIDEO

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Condamnări dure pentru cinci activiști de mediu în Londra
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'