PROIECT. Mandate de patru ani pentru procurorul general şi pentru şefii DNA şi DIICOT

Ministerul Justiției a lansat, vineri, procesul de informare și consultare publică privind modificarea și completarea legilor justiției, iar una dintre modificări se referă la prelungirea de la trei la patru ani a mandatelor procurorului general și a procurorilor șefi ai DNA și DIICOT.
Romania TV
07 oct. 2016, 20:04
PROIECT. Mandate de patru ani pentru procurorul general şi pentru şefii DNA şi DIICOT

Procurorul general și a procurorii șefi ai DNA și DIICOT ar putea avea mandate de patru ani.

Forma actuală a articolului 54 din legea 303/2004 — prevede că „(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (…) (4) Revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului justiției care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ori a procurorului general al Parchetului Național Anticorupție, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.

Pentru modificarea acestui articol există două propuneri, una venită din partea Consiliului Superior al Magistraturii, care cere modificarea aliniatului 1, în sensul că procurorii care optează pentru o funcție de conducere în Parchete să aibă o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, dar și prelungirea mandatelor de la trei la patru ani.

Mai mult, Consiliul propune și modificarea aliniatului 4, acesta urmând să aibă următoarea formulare: „(4) Revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor săi sau la cererea a două treimi din numărul total al membrilor adunării generale corespunzătoare unității de parchet la care se exercită funcția de conducere (…)”.

O altă propunere vine din partea Ministerului Justiției, care susține doar modificarea aliniatului 1, în sensul prelungirii duratei mandatelor, de la trei la patru ani, pentru funcțiile de conducere din cadrul Parchetelor.

Potrivit unui comunicat al MJ, prin acest proces se dorește informarea și consultarea publicului, respectiv a membrilor corpului judiciar, membrilor celorlalte profesii din domeniul justiției, cetățenilor, mediului de afaceri, organizațiilor neguvernamentale, cu privire la soluțiile legislative propuse pentru eficientizarea și îmbunătățirea activității și organizării sistemului judiciar, în vederea asigurării unui serviciu public de calitate.

Mandate de 4 ani pentru președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai Curții Supreme

O altă modificare propusă de Ministerul Justiției este prelungirea de la trei la patru ani a mandatelor președintelui, vicepreședintelui și președinților de secții ai Curții Supreme.

În forma actuală, articolul 53 din legea 303/2004 arată că, „(1) Președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de către Președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care au funcționat la această instanță cel puțin 2 ani. (…) (3) Numirea în funcțiile prevăzute la alin. (1) se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

Astfel, urmează să se modifice alineatul (3) al articolului 53 care va avea următorul cuprins: „Numirea în funcțiile prevăzute la alin. (1) se face pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

Potrivit unui comunicat al MJ, prin acest proces se dorește informarea și consultarea publicului, respectiv a membrilor corpului judiciar, membrilor celorlalte profesii din domeniul justiției, cetățenilor, mediului de afaceri, organizațiilor neguvernamentale, cu privire la soluțiile legislative propuse pentru eficientizarea și îmbunătățirea activității și organizării sistemului judiciar, în vederea asigurării unui serviciu public de calitate.

Consultarea este susținută, în plan local, printr-o serie de întâlniri regionale la Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București, cu magistrați, reprezentanți ai altor profesii juridice, parteneri instituționali și ONG-uri.

Consultarea este susținută, în plan local, printr-o serie de întâlniri regionale la Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București, cu magistrați, reprezentanți ai altor profesii juridice, parteneri instituționali și ONG-uri.

Data limită până la care sunt așteptate propuneri din partea cetățenilor este 11 noiembrie 2016.

Detalii despre consultare se pot găsi la http://www.just.ro/proiect-de-modificare-si-completare-a-legilor-justitiei/.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Pomul pe care trebuie să-l elimini din grădină în luna decembrie. Doar așa vei avea o recoltă bogată și nu îți vei atrage necazuri. Puțini gospodari cunosc acest secret al prosperității
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy