Peste 100 de IT-işti lucrează tot weekendul la platforma GovITHub. Ce le-a cerut Dacian Cioloş

Peste 100 de tineri specialiști în domeniul IT s-au reunit sâmbătă, la Palatul Victoria, în cadrul unui maraton digital - GovITHub, având ca obiectiv dezvoltarea de aplicații și soluții software în scopul creșterii calității serviciilor publice și îmbunătățirii relației cetățenilor cu instituțiile statului. Dacian Cioloş cere ca ideile lor să fie materializate.
Filip Stan
08 oct. 2016, 14:31
Peste 100 de IT-işti lucrează tot weekendul la platforma GovITHub. Ce le-a cerut Dacian Cioloş

Conceptul evenimentului este cel de „hackaton” — așa cum este cunoscut în mediul profesional de IT. Bursieri și voluntari vor încerca, timp de două zile, să dezvolte prototipuri de proiecte cu aplicații și soluții software.

Premierul Dacian Cioloş i-a felicitat pe IT-iştii implicaţi în platforma GovITHub şi îi atenţionează pe miniştri să preia şi să materializeze ideile şi proiectele cu care au venit tinerii.

„Se întâmplă ceva minunat în acest weekend, la Guvern. O efervescență de creativitate și entuziasm adusă de cei 20 de bursieri și peste 100 de voluntari GovITHub, toți tineri profesioniști în IT, care lucrează full time până duminică seară pentru a veni cu soluții moderne în sprijinul cetățenilor și administrației. Mă bucur să văd pe lista proiectelor la care se lucrează idei inspirate precum: o aplicație pentru mai buna conectare a românilor din diaspora cu ceea ce se întâmplă acasă, un proiect de vizualizare și deschidere a datelor deținute de instituțiile publice, o aplicație prin care sectorul public poate furniza informații personalizate sub forma unor alerte pentru cetățeni, un proiect prin care pacienții pot să evalueze în mod sincer serviciile medicale pe care le primesc, o inițiativă ce face posibilă semnalarea parcărilor ilegale direct către autoritățile competente.

Energia, competențele și pasiunea acestor tineri ca muncesc susținut acum, la Palatul Victoria, sunt dovada că România se poate moderniza și că, odată ce statul își arată deschiderea, se pot mobiliza cele mai valoroase resurse. 

Le mulțumesc pentru implicare, pentru efort și îi asigur de întregul meu sprijin pentru a își pune ideile în practică, fiindcă beneficiile se vor simți în rândul tuturor cetățenilor.

În același timp, pentru ca ideile să aibă rezultate palpabile pentru cetățeni, le solicit tuturor colegilor din instituțiile publice să fie deschiși la preluarea și aplicarea soluțiilor, odată finalizate”, a scris premierul Dacian Cioloş pe Facebook.

Proiecte propuse

Potrivit Agerpres, printre cei 20 de bursieri de află și Cristina Moga, o tânără ce are în plan dezvoltarea unei aplicații IT intitulate RoadRo. Aceasta ar permite cetățenilor să raporteze abuzuri ale șoferilor (în primă fază parcări ilegale, ulterior încălcări majore ale Codului rutier), dar și semnalarea gropilor din carosabil. Problemele vor fi anunțate prin intermediul unei platforme, asemănătoare „Waze” sau „Civic alert”, iar informațiile ar ajunge atât la șoferi, cât și la autoritățile statului, pentru ca acestea să intervină cât mai repede.

„Sunt profesionistă IT, îmi place tehnologia. Până acum am lucrat în mediul privat, în special pentru clienți din străinătate și după 10 ani probabil s-a produs puțină demotivare. Acum mi se pare mult mai important să fac ceva pentru mine, pentru țara mea. Nu mi se pare OK că ne tot plângem. Și eu am fost în situații în care sistemul nu m-a ajutat așa cum mi-am imaginat și mă plângeam. Nu este în regulă, ar trebui să fac ceva și după aceea poate aș avea dreptul să mă plâng”, a declarat Cristina Moga, după lansarea proiectului pentru aplicația RoadRo.

Tânăra spune că a aflat de proiectul GovITHub de la televizor, în urma unui anunț lansat de premierul Dacian Cioloș, și este convinsă că va reuși în cele șase luni alocate acestui proiect să dezvolte aplicația RoadRo.

„Cred că pot să amân șase luni planurile din viața privată. Nu e așa de greu. Mă atrage ideea de a face ceva pentru noi, pentru țara noastră. Trăim aici și am putea trăi mult mai bine. Colegii mei par să aibă aceeași gândire. Toți sunt porniți să facă ceva”, a adăugat Cristina Moga.

Claudiu Ceia, un tânăr inginer software, a lucrat mulți ani în străinătate, inclusiv patru ani la Facebook, însă a ales să se întoarcă în România, având de gând să dezvolte un start-up în Educație. Până la urmă, s-a alăturat proiectului GovITHub și intenționează să dezvolte o aplicație IT, prin care să fie îmbunătățită relația dintre cetățeni și autorități.

Practic, prin această aplicație oamenii vor fi anunțați de autorități, prin SMS sau mail, atunci când au întârzieri la plata taxelor locale sau le-a expirat valabilitatea actelor de identitate. De asemenea, cetățenii ar putea primi informații privind fenomene meteo extreme sau atunci când se efectuează lucrări publice care îi afectează într-un fel sau altul.

Un alt proiect interesant se numește „Prietenul pacientului” și constă în dezvoltarea unei soluții IT prin care oamenii vor semnala Ministerului Sănătății problemele cu care se confruntă atunci când merg la medic sau sunt internați în spital.

Aplicația a fost imaginată de doi tineri — Ștefan Popa și Lucian Stuparu, care au avut această idee după ce un studiu arăta că 97% dintre români se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de serviciile de sănătate din România, lucru greu de crezut având în vedere situația din spitalele din România. Practic, ei vor ca Ministerul Sănătății să aibă o imagine de ansamblu și reală a problemelor din sistem, cu ajutorul feedback-ului de la pacienți.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'