Jurnaliştii au spus că a fost vorba de „puci” guvernamental. Aceştia au primit o notificare de suspendare a activiţăţii, după ce a fost opriţi să intre în clădirea unde se află redacţia, sâmbătă. Proprietarii au declarat că, în fapt, e vorba de o decizie de afaceri, luată în urma vânzărilor în scădere.
Nu există nici un comentariu al guvernului ungar. Nepszabadsag l-a criticat adesea pe premierul Viktor Orban. Publicaţia s-a opus referendumului de săptămâna trecută, cu privire la refugiaţi.
Guvernul premierului Orban a fost deseori acuzat de utilizarea mass-media drept portavoce guvernamentală. Un număr de alte publicaţii din Ungaria au fost, de asemenea, cumpărate de aliaţii săi, spune presa străină.
„Suntem în stare de şoc. Desigur, ei vor încerca să spună că suspendarea este este o decizie de afaceri, dar acesta nu e adevărul”, spune un jurnalist al publicaţiei, care a dorit să rămână anonim, pentru AFP. Mulţi au spus că suspendarea a venit la câteva zile după ce publicaţia a dezvăluit relatări despre presupuse fapte de corupţie, în care erau implicaţi funcţionari şi oficiali de rang înalt.
Partidele de opoziţie au declarat că măsura denotă că Viktor Orban a dorit să suprime libertatea presei din Ungaria, pentru a obţine controlul deplin al mass-media. Partidul Socialist spune că a fost o „zi neagră pentru presă” şi a invitat ungurii la o manifestaţie în faţa birourilor ziarului.
Potrivit relatărilor, aproximativ 2,000 de oameni au protestat pentru suspendarea principalului ziar de stânga din Ungaria, manifestând pentru „îngrădirea libertăţii presei”.
MediaWorks, care a cumpărat Nepszabadsag în 2014, a declarat că tirajul a scazut cu cu 74% în ultimii 10 ani