„Când a aflat ministra de inducerea să în eroare şi ce a făcut ulterior pentru a corectă informaţia falsă trimisă Curţii Europene a Drepturilor Omului. Acest fapt este cu deosebire important nu doar pentru a păstra credibilitatea statului român şi a sistemului sau de justiţie – cum să ai încredere într-un stat care îşi permite să mintă curtea supremă în materie de drepturi fundamentale? – ci şi pentru că, acoperind minciuna, viciezi actul de justiţie la înalt nivel. Asta arată respectul pe care statul român îl are faţă de actul de justiţie în sine. Apoi, în concret şi tot foarte grav, acţionând în acest mod statul arată că nu are nici o dorinţă să soluţioneze problema din penitenciare, o problema reală despre care am scris şi în trecut, singură sa preocupare fiind aceea de a ţine ascunsă această situaţie gravă. Reamintesc că pe rolul Curţii Europene se află numeroase cauze privind condiţiile din penitenciare, CEDO având posibilitatea de a declanşa procedura hotărârii-pilot împotriva României pe acest motiv. Ca atare, este important că doamna Raluca Prună să răspundă acestor întrebări: când a aflat şi ce demersuri a făcut pentru a corecta minciuna şi efectele ei?”, a transmis, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Uniunii Naţonale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan.
Preşedintele UNJR mai precizează că declaraţia ministrului Justiţiei va avea impact şi asupra relaţiilor cu celelalte state din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cooperarea judiciară, deoarece aceasta se bazează pe premiza că fiecare stat membru are încredere în sistemele de justiţie ale celorlalte state membre. Dana Gîrbovan cere ca o anchetă să fie demarată urgent.
„Cine a semnat «hârtia» respectivă şi ce măsuri se iau pentru tragerea să la răspundere. Ca judecător de scaun, atunci când solicit date sau informaţii de la instituţii ale statului român, vreau să am ferma convingere că acestea sunt reale, pentru că îmi întemeiez hotărârea şi pe acestea. Posibilitatea că o instituţie a statului să inducă în eroare în mod intenţionat un judecător este cu adevărat şocantă, de aceea este imperativ să se demareze urgent o anchetă, vinovaţii să fie sancţionaţi şi consecinţele minciunii spuse de ministrul justiţiei remediate”, a mai scris Gîrbovan.
Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat în şedinţa de joi a CSM că a minţit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget. Ea a argumentat că declaraţiile “erau nişte bune intenţii”, pentru că sumele pe care le-a prezentat pe hârtie la CEDO nu aveau acoperire în realitate.
“Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu nu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român ea nu este asumată. Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile. Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani (…)”, a declarat Raluca Prună, joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), conform înregistrării postate pe site-ul instituţiei.