Producătorii şi magazinele, obligaţi să scadă preţul mâncării ce urmează să expire sau să o doneze

Producătorii, pocesatorii şi retailerii ar putea fi obligaţi să reducă preţurile produselor alimentare care urmează să expire, potrivit unui proiect de act normativ ce intră să aceasta săptămână în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Aceasta este una dintre cele şase măsuri obligatorii pe care operatorii economici din sectorul agroalimentar va trebui să le ia pentru a diminua cantităţile de mâncare care se aruncă.
Iulian Tudor
10 oct. 2016, 06:27
Producătorii şi magazinele, obligaţi să scadă preţul mâncării ce urmează să expire sau să o doneze

Operatorii economici din sectorul agroalimentar (producători, procesatori, comercianţi) ar putea fi obligaţi să vândă la preţ redus produsele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, indică un proiect de act normativ ce se va discuta la începutul săptămânii în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul vizează diminuarea risipei alimentare şi a intrat în circuitul legislativ anul trecut la propunerea deputatului PNL Florin-Alexandru Alexe, fiind susţinut atunci de 52 de senatori şi deputaţi. Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest caz, iar proiectul ce se va discuta – un raport suplimentar al Comisiei pentru Industrii- va intra în plen cu propunerea de adoptare. Acest proiect include propunerile unui alt proiect pe aceeaşi temă pentru care există propunerea de respingere, potrivit ECONOMICA.NET.

„Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, se menţionează în proiectul amendat al legii în care sunt menţionate şase tipuri de măsuri de prevenire a generării deşeurilor alimentare pe care agenţii economici trebuie să le aplice în mod ierarhic.

Astfel, prima măsură pe care trebuie să o ia se referă la „responsabilizarea pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimetar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare”.

După care, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie să „ia măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislaţiei în vigoare”.

Vânzarea cu preţ redus a produselor alimentare ce urmează a exprira este reglementată deja din martie anul trecut, când a intrat în vigoare o Lege (57/2015) de modificare a unui OUG privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Comercianţii au fost atunci obligaţi să facă mai vizibile produsele aflate la promoţie din cauză că urmează să expire, dar nu erau obligaţi să vândă aceste alimente la preţ redus. „Produsele aflate la comercializare cu preţ redus/oferte promoţionale, cu 3 zile înainte de expirarea datei durabilităţii minimale/datei-limită de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare, se sortează şi se expun la comercializare, pe rafturi sau în standuri, delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor. Nerespectarea prevederilor prezentului alineat este considerată practică comercială incorectă şi se sancţionează conform reglementărilor legale în vigoare”, se precizează în Legea intrată în vigoare anul trecut.

În varianta iniţială a acestui proiect de act normativ, vânzarea cu preţ redus nu era menţionată ca atare. Totodată, în varianta care a plecat din Senat către Cameră în noimebrie 2015 se menţiona că „agenţii comerciali” trebuie să ia în primul rînd „măsuri pentru dimensionarea mai eficientă a stocurilor şi măsuri pentru vânzarea cu prioritate a produselor care se apropie de data expirării”.

Propunerea de a introduce în lege obligativitatea operatorii economici din sectorul agroalimentar de a reduce preţurile a apărut după discuţiile din Comisiile Parlamentare din Camera Deputaţilor. „Prin amendamentele formulate s-a revizuit actul normativ pentru a acoperi întreaga problematică a raporturilor sociale ce fac obictul proiectului, pe întregul lanţ alimentar”, se menţionează în raportul Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET

Citeşte şi Modificări privind legea care obligă marile magazine să vândă în proporţie de 51% alimente româneşti

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul străin care face angajări pe bandă rulantă în luna august. Se oferă salarii bune, tichete de masă, bonusuri și nu e nevoie de studii superioare
Capital.ro
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Este anunțul momentului! BNR anunță soarta românilor care au credite în LEI. Sunt vești proaste!
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Conflict aberant la „Casa Iubirii”. Scandalul i-a înfuriat pe internauți
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Cod VIOLET în România! Meteorologii Accuweather anunță pericol iminent de radiații ultraviolete în București
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Vouchere lemne 2024. Când intră banii pe cardurile de energie
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Andy Murray își încheie cariera după înfrângerea din sferturi la Roland Garros
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?