CASA VERDE. Fondurile destinate finanţării programului ar putea fi SUPLIMENTATE

Bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice în cadrul Programului "Casa Verde" din acest an ar putea acoperi, în medie, solicitările de finanțare depuse de aproximativ 10.000 de persoane. Dacă va fi cazul, însă, Istvan Jakab, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a declarat că se poate vorbi despre o suplimentare a programului. Luni dimineaţa, mii de oameni din toată ţara s-au aşezat la cozi. Mai mult, unii dintre ei aşteaptă încă de vineri.
Iulian Tudor
10 oct. 2016, 11:03
CASA VERDE. Fondurile destinate finanţării programului ar putea fi SUPLIMENTATE

Data trecută cele mai multe proiecte au fost cele pe panouri solare, de 6.000 de lei. Deci, dacă vom calcula, în medie, ar fi vorba cam de 10.000 de persoane care ar putea primi finanțare din bugetul de 60 de milioane de lei, prevăzut pentru persoanele fizice în cadrul programului ‘Casa Verde’ pentru acest an. Suma aceasta a fost repartizată proporțional pe județe, în funcție de numărul populației. De aici, a reieșit o proporționalitate și ținând cont și de București, ar fi vorba cam de 250 de dosare pe județ. Într-adevăr, în unele județe am văzut din presă că este o solicitare mai mare. Eu m-am oprit azi-dimineață la ora 8:00, la Cluj, la Agenția de Protecție a Mediului, unde am văzut că era ordine, exista o listă întocmită și nu erau mai mult de 50 de persoane. Colegii de la APM au început să preia dosarele să le introducă în soft. Văd că în altă parte, există o solicitare mult mai mare, cu foarte mulți oameni care stau la coadă„, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Istvan Jakab, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit șefului AFM, în cazul în care solicitările din partea persoanelor fizice vor continua să crească, există varianta relocării unei sume din segmentul ‘Casa Verde’, destinat persoanelor juridice.

Din punctul nostru de vedere, ar trebui să vedem cum se termină prima zi. Avem acest soft în care se introduc solicitările, iar la finalul acestei zile ar trebui să avem o poză referitoare la cât de multe aplicații s-au introdus, cât de repede se consumă din sumele alocate pentru fiecare județ, apoi să vedem diferențele între județe și atunci, după ziua de mâine, am putea hotărî dacă redistribuim bani de la alte județe sau chiar să suplimentăm pe partea de persoane fizice. Cel mai simplu pentru noi ar fi să luăm de la persoane juridice, iar acolo să suplimentăm printr-o rectificare un pic mai târziu. Vrem să ne asigurăm că oamenii care au stat la coadă una sau două zile chiar să aibă garanția că își pot depune dosarele și să aibă finanțare. Ar fi loc de o suplimentare a programului, dar este nevoie de un pic de timp să vedem efectiv mult mai clar care este situația în toate județele. Sper ca și la nivelul Ministerului Mediului să existe sigur dorința de a suplimenta bugetul programului și toate persoanele să prinsă finanțare„, a subliniat președintele AFM.

Luni, în prima zi de depunere a dosarelor, încă de la primele ore ale dimineții agențiile județene pentru protecția mediului din Alba, Covasna, Constanța, Olt, Tulcea, Dolj, Satu Mare, Buzău, Brașov, Argeș, Mehedinți, Maramureș, Galați, Teleorman, Botoșani, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu și Vaslui au fost luate cu asalt de către solicitanți.

Citeşte şi Românii stau la cozi interminabile să prindă banii alocaţi de Guvern pentru panouri solare VIDEO

Programul Casa Verde Clasic a demarat luni, după o pauză de cinci ani, cu sesiunea destinată persoanelor fizice. Practic, în perioada 10 — 24 octombrie, populația poate depune dosarele de finanțare, la sediile agențiilor pentru protecția mediului din județele de reședință.

Potrivit Ministerului Mediului, prin intermediul programului, populația poate beneficia de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

Echipamentele finanțate pentru populație prin ‘Casa Verde’ sunt panourile solare și pompele de căldură, cuantumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

În ceea ce privește programul ‘Casa Verde’ pentru persoanele juridice, acesta va avea o sesiune de finanțate în intervalul 17 octombrie — 14 noiembrie. În acest caz se va finanța instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deșeurilor, a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei sunt destinate populației și 34 de milioane de lei persoanelor juridice.

Citeşte şi De luni românii se pot înscrie în Programul Casa Verde. Iată ce trebuie să ştii despre depunerea dosarelor

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI