Gabriela Firea: Experţii japonezi vor oferi consiliere pentru luarea unor măsuri antiseism la vechiul sediu al PMB

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat luni că experți japonezi vor efectua o vizită la vechiul sediu al Primăriei Municipiului București, oferind consiliere pentru luarea unor măsuri astfel încât clădirea să fie pregătită în cazul unui cutremur.
Filip Stan
10 oct. 2016, 10:49
Gabriela Firea: Experţii japonezi vor oferi consiliere pentru luarea unor măsuri antiseism la vechiul sediu al PMB

Firea a făcut această precizare în cadrul Seminarului privind izolarea seismică, organizat de Ministerul Infrastructurii, Transportului și Turismului din Japonia, Asociația Japoneză de Izolare Seismică și Universitatea Tehnică de Construcții București.

„Am discutat cu excelența sa, domnul ambasador al Japoniei, Kisaburo Ishii, ca specialiștii japonezi să ne sprijine și pentru asigurarea clădirilor administrative, iar în aceste zile — cât are loc vizita delegației japoneze — vor merge pentru a efectua o vizită împreună cu doamna viceprimar Tomnița Florescu, la clădirea veche a Primăriei Generale a Capitalei, cea care este vizavi de Cișmigiu, pentru a ne sprijini , având în vedere că noi suntem în proces de mutare în această perioadă, să luăm toate măsurile care trebuie luate pentru a pregăti clădirea Primăriei în cazul unui cutremur. Bineînțeles, va fi un proiect pilot în urma căruia și alte clădiri de primării, consilii județene, prefecturi, ministere sau alte instituții publice pot să ia acest bun exemplu — bunele practici — de la Primăria Generală a Capitalei„, a spus ea.

Edilul general a mai precizat că Spitalul Colțea va face parte de asemenea dintr-un proiect pilot, în cadrul căruia — tot cu ajutorul specialiștilor din Japonia — mobilierul și aparatura medicală vor fi poziționate și asigurate, astfel încât, în cazul unui seism, unitatea medicală să fie cât mai puțin afectată de eventuale deteriorări.

Prezent la seminar, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a atras atenția asupra importanței unei astfel de măsuri.

Spitalul respectiv trebuie să facă față, să nu cadă aparatele, să fie fixate bine pe pereți, toate aparatele să fie puse într-o poziție în care, în caz de cutremur, să nu cadă„, a explicat el.

Firea a reamintit că în București există 183 de clădiri pericol public, precum și 172 de clădiri încadrate în clasa întâi de risc seimic. Potrivit ei, până în prezent au fost consolidate doar 75 de clădiri, un număr foarte mic în raport cu necesitatea.

În acest moment sunt alte 62 de clădiri cu risc seismic pentru care asociațiile de proprietari au depus la Primăria Generală toate documentele legale pentru a începe consolidările. De asemenea, aceste dosare sunt complete, dar, din nefericire, doar în 19 astfel de cazuri s-au semnat deja contractele de execuție a acestor lucrări de consolidare„, a mai precizat ea.

Primarul general a reiterat că dorește înființarea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, în condițiile în care la nivelul Primăriei nu exista un departament dedicat acestui scop. Această administrație va avea responsabilitatea de a urmări lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic, începând de la faza de expertizare și până la predarea imobilului către familie.

Ea a propus rectorului Universității Tehnice de Construcții București, Radu Văcăreanu, realizarea unui acord de parteneriat, pentru schimb de expertiză, astfel încât lucrările să fie realizate eficient și în timp util.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Patronatul Medicilor Specialişti critică îngheţarea valorii punctului per serviciu medical
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă