Consiliul Naţional al Rectorilor: Am decis necesitatea evaluării şcolilor doctorale pe domenii, cu participare internaţională

Consiliul Național al Rectorilor, membru al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) consideră că este necesară evaluarea școlilor doctorale pe domenii, cu existența imperativă a unei componente internaționale și necesitatea evaluării modului de acordare a titlurilor de doctor.
Iulian Tudor
10 oct. 2016, 16:03
Consiliul Naţional al Rectorilor: Am decis necesitatea evaluării şcolilor doctorale pe domenii, cu participare internaţională

Consiliul Național al Rectorilor, membru al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) s-a reunit, în perioada 7-9 octombrie 2016, în ședință de lucru, în Centrul Universitar Tîrgu Mureș. Alături de cele 70 de universități prezente s-au aflat Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, Consilierul de Stat – Președinția României, Ligia Deca, precum și reprezentanți ai tuturor organismelor și instituțiilor implicate în învățământul superior.

De asemenea, la şedinţa de lucru a luat parte şi Preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, care a prezentat auditoriului negocierile purtate de către CNMR cu reprezentanţii Comisiilor reunite pentru invaţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, precum şi cu reprezentanţii Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, privind bugetul educaţiei şi cercetării româneşti pentru anul 2017, respectiv: susţinerea unor creşteri anuale succesive de 13% pentru educaţie pentru a atinge nivelul de 6% din PIB până în 2020, precum şi creşteri anuale succesive de 35% pentru cercetare, astfel încât până în 2020 să se ajungă la 1% din PIB – fonduri publice.

În contextul acumulărilor și diversificării pieței educaționale europene și globale, CNR își asumă necesitatea creșterii performanței și competitivității sistemului național de învățământ superior și cercetare științifică, prin adoptarea unor măsuri ce vizeză:

1. Necesitatea evaluării școlilor doctorale pe domenii, cu existența imperativă a unei componente internaționale și necesitatea evaluării modului de acordare a titlurilor de doctor.
2. Clasificarea instituțiilor de învățământ superior și ierarhizarea programelor de studii, pe baza unei metodologii care să asigure obiectivitatea, transparența și relevanța procesului.
3. Aplicarea principiilor învățământului centrat pe student, în toate componentele vieții universitare, de la condiții de viață și studiu adecvate, până la programe de studii moderne și relevante, implicarea în activități de cercetare științifică de vârf și asigurarea consilierii profesionale, în vederea orientării în carieră și a reducerii abandonului universitar.
4. Susținerea unor creșteri bugetare anuale succesive de 13%, care până în anul 2020 să genereze un procent de 6% din PIB alocat educației. În mod similar, aceeași creștere succesivă anuală de 35% alocată cercetării, care în anul 2020 va atinge un procent de 1% din PIB-fonduri publice. O astfel de măsură, ar aduce pentru anul 2017 un procent de 4,2% din PIB pentru educație și 0,42% din PIB pentru cercetare.
5. Susținerea aplicării legii educației în sensul finanțării pe cicluri de studii universitare, pentru a asigura calitatea, predictibilitatea și sustenabilitatea sistemului de învățămant superior.
6. Regândirea modului de distribuire a locurilor bugetate, prin corelarea cu strategiile naționale și cerințele economice de dezvoltare a României.
7. Analiza publică a noilor standarde minimale CNATDCU pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior și a gradelor profesionale de cercetare – dezvoltare, cu consultarea universităților în acest proces de analiză publică și aplicarea oricăror modificări, cel mai devreme începând cu anul universitar 2017 – 2018.
8. Organizarea programelor de formare la nivelurile 6, 7 și 8 de calificare, corespunzătoare ciclurilor de licență, masterat și doctorat, prin programe de studii de formare pe tot parcursul vieții, să se realizeze în exclusivitate în universități, conform practicilor europene, cu aplicarea unui sistem adecvat de asigurare a calității.
9. Regândirea sistemului de avansare în cariera didactică, inclusiv prin luarea în considerare a promovării pe post conform practicilor internaționale, concomitent cu asigurarea unui cadru adecvat de pregătire pedagogică.
10. Reglementarea financiară a modului de derulare a cercetării științifice în instituțiile de învățământ superior, prin susținerea bugetară a pozițiilor de cercetători în universități și prin asigurarea și utilizarea competitivă a finanțării naționale și europene pentru cercetare.
11. Păstrarea clinicilor medicale universitare în coordonarea instituțiilor de învățământ superior de profil, ca principală bază de formare practică a studenților, rezidenților și a specialiștilor, dar și ca o garanție a excelenței în activitatea acestora. In acest sens, reprezentanții învățământului superior medical își exprimă dezacordul referitor la proiectul OUG de modificare a Legii 95/2006 și solicită să fie consultate cu privire la modificările ce vizează conducerea secțiilor clinice și activitatea din centrele universitare medicale.
12. Susținerea sportului universitar și de performanță în universități.

CITEŞTE ŞI: Senatul a respins cererea de reexaminare a legii privind plagiatul. Retragerea doctoratelor se face de către universităţi

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care trebuie s-o evite toți turiștii în perioada următoare. Îți strici vacanța dacă ajungi aici
Capital.ro
Se acordă gratuit în România pentru proprietarii de case şi terenuri. Ce acte se depun la Primărie
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
ROMÂNII TRĂIESC PE DATORIE! Care e cel mai periculos risc în această perioadă
Adevarul
Românul desemnat „cel mai frumos bărbat din Germania”, eliberat după 7 ani de pușcărie. Și acum e urmărit de 80 de polițiști
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Cum se calculează vechimea în muncă, dacă ai mai multe joburi. Condiții obligatorii pentru angajtori
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Ce pensie uriașă are Ion Țiriac, după recalculare. A spus-o în direct, la TV: 'Mi-e rușine!'
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a lovit România! Ce magnitudine a avut și care sunt zonele afectate
Capital.ro
Amenzi între 1.000 si 5.000 de lei sau muncă în folosul comunităţii. Părinții sunt obligați să semneze
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
UE întărește Frontex în contextul crizei migranților la granițele Europei
MediaFlux
TRUMP, o primă VICTORIE. Kamala i-a ACCEPTAT condițiile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...