Deputat PNL: Mă aştept ca în plen pragul de îndatorare din proiectul privind conversia creditelor să dispară

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat, luni, că forma în care a ieșit de la comisii proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni are un grad de adresabilitate consistent și se așteaptă ca în plen să fie eliminat pragul de îndatorare.
Iulian Tudor
10 oct. 2016, 19:05
Deputat PNL: Mă aştept ca în plen pragul de îndatorare din proiectul privind conversia creditelor să dispară

„Vestea este una foarte clară și anume, asta a anunțat domnul Ciprian Nica, și anume că s-a renunțat la acel prag. Ca atare, anunțul pe care l-a făcut domnul Nica, ca urmare a deciziei grupului PSD, este să renunțe până la urmă ca acel prag de 50% să fie trecut în lege. Singurul criteriu care rămâne la conversie va fi doar acela al pragului de 250.000 de franci elvețieni. Eu mă aștept ca mâine (marți — n.r.) la plen acel amendament cu prag de 50% grad de îndatorare să dispară. Vreau să salut felul în care am reușit să colaborăm și la această lege, ca și la legea dării în plată. Eu cred că în acest moment a ieșit o lege bună, nu era cum mi-am dorit eu, fără prag, fără cei 250.000, dar eu cred că în momentul ăsta are un grad de adresabilitate consistent”, a spus deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni, potrivit Agerpres.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, care a lucrat cu Zamfir la proiectul de lege, a precizat că „este o mare victorie” faptul că s-a votat proiectul.

„Există două elemente de amărăciune: gradul de îndatorare de 50% reduce foarte mult adresabilitatea legii și în al doilea rând pragul valoric de 250.000 de franci elvețieni reduce și el gradul de adresabilitate a legii. Nu știu ce se va întâmpla în practică în legătură cu aceste limitări, pentru că oamenii vor spune: și eu sunt înșelat, ca și cel care are un grad de îndatorare de peste 50% sau ca și cel care are un credit de peste 250.000 de franci elvețieni și s-ar putea să ne trezim iarăși cu foarte multe procese”, a menționat Piperea.

Vicepreședintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților Ciprian Nica a declarat luni că va susține marți în plen un amendament respins care prevede eliminarea pragului de îndatorare din proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni.

Comisiile juridică și pentru buget ale Camerei Deputaților au decis luni că băncile sunt obligate să facă conversia în lei pentru creditele de maximum 250.000 de franci elvețieni la data contractării.

Cele două comisii au dat raport de adoptare proiectului de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni cu o serie de amendamente.

Potrivit acestora, pentru soldurile rămase din împrumuturile în franci elvețieni ale cetățenilor persoane fizice, băncile sunt obligate să facă conversia în lei. Conversia se face la cursul de schimb al BNR de la data încheierii contractului și se va realiza prin act adițional agreat de consumator.

Deputații au stabilit ca nu toți cetățenii care au luat credite în franci elvețieni să beneficieze de această lege, ci doar cei care au rata de îndatorare de 50% din venitul net, la data analizei solicitării de conversie.

S-a decis de asemenea să se aplice conversia doar creditelor de maximum 250.000 de franci elvețieni, la data la care s-a semnat contractul.

Raportul urmează să intre marți în dezbatere și la vot în plenul Camerei Deputaților.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Încep lucrările de modernizare la un obiectiv important al României. Hidroelectrica a făcut anunțul
Capital.ro
NOUL Cod Rutier. Îți pierzi permisul auto. În 3 ZILE trebuie să-l predai
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Val de scumpiri în piețe! Care este cea mai scumpă piață din Capitală
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Elena Udrea, strigăt de disperare. Urmărită încă de Kovesi și Coldea
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
Nu ai voie să tai acest copac! Interzis prin lege pentru românii care au casă la curte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Doi polițiști implicați într-o altercație în sediul Biroului de Poliție Autostrada A2
MediaFlux
ATENȚIE! Anunț pentru toți elevii care dau bacul de la edu.ro
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?