„Vreau să fac o informare plenului din partea grupului PNL. Astăzi, după opinia noastră, prin abuzarea procedurilor parlamentare, a fost programată dezbaterea moțiunii simple pe justiție. Grupul nostru parlamentar consideră că nu poate participa la o asemenea dezbatere strict electorală, la o asemenea dezbatere care nu are niciun fel de legătură cu justiția. PSD-ALDE doresc prin această dezbatere, de fapt, să aibă discursuri populiste de campanie, doresc să schimbe atenția asupra modului în care liderii PSD și ALDE, cu mari probleme de integritate, vor fi pe listele parlamentare și, în consecință, luptă împotriva justiției. Nu putem fi de acord cu un asemenea demers demagogic, populist, nu putem fi de acord cu faptul că se încearcă ca o problemă a României să fie transferată în afara României, ceea ce este un gest cu totul și cu totul inacceptabil”, a susținut Nicolăescu.
El a adăugat însă că nu consideră normale declarațiile ministrului Justiției, Raluca Prună.
„Aș dori să vă spun că nu este normal ceea ce a spus doamna ministru Prună. Dar declarațiile nefericite ale doamnei Prună nu înseamnă să facem rău României, nu înseamnă să anunțăm că luptăm pentru justiție când de fapt luptăm împotriva justiției. În consecință, grupul parlamentar PNL nu va participa nici la dezbaterea moțiunii, nici la votul final de astăzi”, a subliniat Eugen Nicolăescu.
În replică, președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a afirmat că prin acest demers liberalii demonstrează că au început campania electorală greșit.
„Dacă citeați Regulamentul, spune foarte clar că în momentul în care președintele Camerei primește o solicitare de moțiune simplă, în termen de șase zile stabilește data dezbaterii moțiunii. Ieri am primit solicitarea și în termen de 24 de ore, din punctul nostru de vedere, trebuia dezbătută. Dumneavoastră demonstrați încă o dată că nu vă interesează problemele reale, demonstrați încă o dată că justiția nu e o prioritate pentru partidul dvs. Noi considerăm că într-adevăr problemele reale care au fost identificate în justiție în ultima perioadă interesează românii. (…) Cu sau fără dumneavoastră, dezbaterea pe moțiunea simplă va avea loc începând cu ora 14,30”, a precizat Iordache, conform Agerpres.
Liderul grupului UDMR, Mate Andras, a arătat că atunci când este primită o moțiune simplă există obligația de a fixa, conform Regulamentului, termenul pentru dezbatere și vot.
Citeşte şi: Moţiunea simplă pe Justiţie va fi dezbătută şi votată marţi
„Rolul Parlamentului e tocmai de a dezbate o moțiune simplă. (…) Ministrul este în acel scaun datorită votului dat de Parlament. (…) Eu vă rog respectuos, nu plecați astăzi din plen. Votați Legea conversiei, nu plecați că dați în oamenii care așteaptă această lege”, le-a transmis Mate Andras liberalilor.
Liderul grupului PSD Florin Pâslaru a declarat, la rândul său, că parlamentarii vin la serviciu pentru a vota legi și moțiuni.
„Atunci când Guvernul greșește, noi apelăm la acest instrument parlamentar și amendăm Guvernul în totalitatea lui printr-o moțiune simplă sau un ministru printr-o moțiune simplă. Ceea ce a spus doamna ministru Prună a umplut cana prin greșelile pe care le face”, a susținut Pâslaru.
„Dacă astăzi nu se vor vota anumite legi, nu se votează pentru că PSD ne obligă să avem o asemenea atitudine în sensul în care să nu fim părtași la denigrarea României, să nu fim părtași la lupta împotriva justiției”, a declarat, în replică, Eugen Nicolăescu.
Camera Deputaților are programate marți, la ora 14,30, dezbaterea și votul la moțiunea simplă pe tema justiției, intitulată „Și minciuna poate ucide”, inițiată de PSD.
După dezbaterea moțiunii, deputații au vot final pe mai multe proiecte de lege, printre care și cel privind conversia creditelor în franci elvețieni.