„Anul acesta, Programul Rabla a atins un succes istoric în cei 12 ani de când funcționează: a fost primul an în care tichetele electronice au fost epuizate în mai puțin de trei săptămâni și primul an în care Ministerul Mediului decide două suplimentări de buget. După ce în luna iulie am venit în completarea Programului cu 4.000 de tichete electronice care s-au epuizat și ele pe parcursul câtorva zile, astăzi am decis o nouă alocare bugetară care acoperă circa 2.000 de tichete electronice. În prezent, avem în derulare și Programul ‘Rabla Plus’, dedicat mașinilor electrice. Suplimentarea bugetului pentru ‘Rabla Clasic’ oferă și cetățenilor care doresc să achiziționeze o mașină electrică, un beneficiu cumulat de aproape 6.000 de euro”, a afirmat Pașca Palmer.
Potrivit ministrului Mediului, prima de casare prevăzută în Programul ‘Rabla Clasic’ rămâne de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri. Astfel, este vorba despre un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare în situația în care românii aleg să cumpere o mașină a cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km. De asemenea, un al doilea eco-bonus, în cuantum de 1.500 de lei, va fi acordat în situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
Dacă mașina nouă întrunește ambele criterii, un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonusuri și astfel să ajungă, cu tot cu prima de casare de bază, la o finanțare de 8.750 de lei, ce va fi suportată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), din costul mașinii noi.
În ceea ce privește Programul „Rabla Plus”, ministrul Mediului a explicat că românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete electronice: unul în valoare de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid, iar un altul de 20.000 de lei pentru mașinile noi electrice 100%.
Cele două axe ale Programului ‘Rabla’ pot fi accesate separat sau combinat, în sensul că dacă un cetățean deține o mașină veche pentru casat și dorește să-și cumpere un autoturism nou integral electric sau unul nou electric-hibrid, va putea beneficia de un sprijin financiar de 6.000 de euro, întrucât va primi concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei, cât și eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.
Pentru prima dată în istoria „Rabla”, toate cele 13.000 de tichete destinate persoanelor fizice au fost rezervate la nici două săptămâni de la demararea programului. Ulterior, la jumătatea lunii iulie 2016, ministrul Cristiana Pașca Palmer anunța că programul „Rabla Clasic” a fost suplimentat cu 4.000 de tichete electronice, ritmul de achiziționare fiind extrem de rapid, respectiv 15 pe minut.
AFM a lansat „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național” (Programul „Rabla”) pentru persoanele fizice în 14 iunie 2016.
Pentru acest an, bugetul alocat inițial celor două axe ale Programului „Rabla” a fost de 220 de milioane de lei, din care 75 milioane de lei alocate extensiei „Rabla Plus”, atât pentru achiziționarea de autovehicule noi electrice și electrice hibride, cât și pentru finanțarea rețelei de stații de încărcare a acestora.