PMP îi cere lui Iohannis să atace la Curtea Constituţională legea privind plagiatul

Liderii PMP îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să atace la Curtea Constituţională legea adoptată de senatori, care scoate CNATDCU din decizia în privinţa plagiatelor. 
Iulian Tudor
12 oct. 2016, 14:26
PMP îi cere lui Iohannis să atace la Curtea Constituţională legea privind plagiatul

Liderii PMP îi critică pe senatorii care au votat împotriva cererii preşedintelui Iohannis de reexaminare a legii privind sancţionarea plagiatului şi care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor. Mai mult, liderii PMP îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să îşi exercite atribuţiile şi să conteste la Curtea Constituţională această lege, potrivit România TV.

Faptul că şeful CNATDCU şi-a dat demisia este un semnal extrem de grav şi PMP îi cere preşedintelui Iohannis să-şi exercite atribuţiile pe care le are conform Constituţiei şi să conteste la Curtea Constituţională legea privind aprobarea OUG 4/2016. Este esenţial ca preşedintele să-şi menţină punctul de vedere în ceea ce priveşte eliminarea impostorilor care au călcat în picioare cercetarea românească. Avem nevoie de acest mesaj„, a transmis preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Tomac a afirmat că PSD şi PNL fac „zid în spatele mafiei din cercetare”. „Partidul Mişcarea Populară este profund indignat de cruzimea şi cinimsul de care dă dovadă PSD şi PNL în Parlamentul României atunci când trebuie să facă zid în spatele mafiei din cercetare. Tot ce s-a întâmplat (…) în Parlament este o dovadă în plus că atât PNL, cât şi PSD sunt într-o cârdăşie împotriva intereselor reale ale României”, a mai spus Eugen Tomac.

Senatul a respins, luni, cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ”pentru”, în timp ce ”împotrivă” au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut.

”Ministerul Educaţiei şi Guvernul României susţin forma iniţială a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, susţin argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui şi consideră că după finalizarea evaluării externe a şcolilor doctorale şi a fiecărei instituţii organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă, se poate relua cu succes şi cu folos discuţia dacă este posibilă şi oportună trecerea exclusivă a responsabilităţii doctoratelor din România la nivelul universităţilor”, a spus în plenul Senatului, Laurenţiu Vlad, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a precizat că raportul comisiei este de respingere a reexaminării.

„Aş vrea să subliniez cât se poate de limpede că, pentru calitatea unei teze de doctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână şcoala doctorală. Acolo se decide dacă o teză de doctorat se ridică şi îndeplineşte standardele sau nu. Potrivit acestei legi, creşte responsabilitatea universităţii şi a şcolii doctorale şi trebuie să spunem la fel de sincer că nicăieri în lume nu există o instituţie deaspura universităţii care să acorde diplome. O diplomă e acordată de universitatea unde tânărul, fie licenţiat, fie doctorand, şi-a elaborat studiile respective, a urmat studiile respective, lucru ce responsabilizează instituţia”, a susţinut Ecaterina Andronescu.

Plenul Senatului a adoptat în data de 9 mai legea prin care Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, abrogând totodată articolul care prevedea că „certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora”.

”Nu voi promulga această lege (legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru că prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat”, a anunţat şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni la finalul lunii mai.

În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei.

„În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă. Totodată, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona”, mai argumenta Preşedinţia.

Proiectul trimis de Parlament la promulgare poate creşte riscul ca unele şcoli doctorale neperformante sau care înregistrează evaluări individuale scăzute să îşi continue activitatea şi nu prevede modalitatea de organizare şi funcţionare a Colegiu Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD), mai considera Iohannis.

Legea merge la promulgare.

CITEŞTE ŞI: Preşedintele CNATDCU a demisionat: Nu are rost să conduc o instituţie decorativă

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Mirosul stresului influențează comportamentul câinilor, arată un studiu
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!