‘De îndată ce situația va fi pe deplin normalizată, vom ridica starea de urgență însă, sub starea de urgență, vom coopera cu Consiliul Europei (CoE) pe care îl vom informa cu privire la toate măsurile pe care le vom lua’, a declarat Cavusoglu în cadrul unei conferințe de presă la sediul organizației paneuropene, din care face parte și Turcia.
Săptămâna trecută, comisarul pentru drepturile omului al CoE, Nils Muiznieks, a cerut Ankarei să pună capăt ‘cât mai curând posibil’ stării de urgență — care a fost prelungită cu trei luni — instaurată după lovitura de stat eșuată din luna iulie.
‘Înțeleg că sunteți îngrijorați’, a afirmat șeful diplomației turce într-un discurs rostit în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), cerându-le membrilor săi să vină în Turcia pentru ‘a înțelege gravitatea situației’, subliniind faptul că ‘amenințarea nu a fost complet eliminată’, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Parlamentul de la Ankara a prelungit STAREA DE URGENŢĂ cu trei luni
El a afirmat că autoritățile au fost ‘forțate’ să declare stare de urgență pentru ‘a încerca să scape de această organizație (mișcarea fostului predicator Fethullah Gülen), care se află la originea loviturii de stat eșuate și care s-a infiltrat în toate mecanismele statului’.
În timp ce autoritățile turce a lansat o campanie de epurări masive împotriva persoanelor suspectate de legături cu Fethullah Gülen, ministrul de externe turc a recunoscut miercuri că unii funcționari ar fi putut fi destituiți din greșeală. ‘Este adevărat, au fost comise erori. Responsabilitatea noastră este de a le corecta și de a respecta legea’, a afirmat el, adăugând că 3.000 de funcționari au fost deja reangajați, potrivit Agerpres.
Conform cifrelor furnizate de autoritățile turce, 32.000 de persoane au fost arestate în Turcia în cadrul anchetei privind tentativa de lovitura de stat din iulie și 70.000 fac obiectul unor anchete.