„Prostia asta cu fondul prin care statul român să achiziţioneze opere de artă este făcută să arunce o mărgică în faţa unui eşec îngrozitor. Acţiunea Guvernului a însemnat cel mai mare eşec al unui Guvern în perioada postdecembristă, pentru că nu a avizat numai eşecul Guvernului. A vizat o decredibilizare a valorii operelor lui Brâncuşi. Guvernul a spus: „Această operă am evaluat-o noi la 11,5 milioane de euro”. Poporul român nu a avut încredere că această operă costă 11 milioane de euro, iar acesta este semnalul de depreciere a valorii operelor lui Brâncuşi, la el acasă. Tehnocraţii nu pot fi responsabili de eşec„, a spus Traian Băsescu, la România TV.
Fostul preşedinte susţine că nu este de datoria Guvernului să se ocupe de achiziţionarea operelor de artă şi că acest rol ar reveni, mai degrabă, muzeelor.
„Din punct de vedere al procedurilor, nu am văzut Guvern care să se ocupe de achiziţionat opere de artă. Se pot ocupa muzeele. Guvernul putea să se ocupe de treaba asta, dar cu expertiza, cu licitaţia. Că la licitaţie, în loc de 11 milioane de euro, valoarea este de cinci milioane de euro, plus un milion de euro cât s-a strâns de la români. De unde până unde spunem 11 milioane de euro, azi? Au făcut o greşeală fundamentală, care intră la marile greşeli ale acestui Guvern”, a adăugat Traian Băsescu.
Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanță de urgență prin care opera brâncușiană „Cumințenia Pământului” va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice.
„În ședința de Guvern de astăzi s-a aprobat o ordonanță de urgență prin care opera ‘Cumințenia Pământului’ (…) va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, după ce Guvernul a luat deja măsurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare. Așadar, printr-o ordonanță de urgență, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii”, a spus purtătorul de cuvânt al executivului, Liviu Iolu.
„Cumințenia Pământului” va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureștene.
În cadrul campaniei naționale „Brâncuși e al meu” s-au strâns, prin subscriție publică, 1.200.000 de euro până la 30 septembrie, din care peste 800.000 de euro au fost colectați doar în ultimele două luni și jumătate.
Totodată, prin OUG adoptată miercuri de Executiv, Guvernul a decis constituirea „Fondului Brâncuși”, din resursele căruia vor putea fi achiziționate opere de artă contemporană și opere aparținând categoriei Tezaurului Patrimoniului Cultural Național.