Fost ministru al Educaţiei: Introducerea Bacalaureatului diferenţiat din 2013 este o eroare majoră

Introducerea Bacalaureatului diferenţiat încă de anul viitor, care ar putea face obiectul unui referendum în şcoli, este o eroare majoră, întrucât elevii nu sunt pregătiţi pentru această schimbare, a declarat, luni, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu.
Romania TV
11 iun. 2012, 09:23
Fost ministru al Educaţiei: Introducerea Bacalaureatului diferenţiat din 2013 este o eroare majoră

„Este o eroare majoră. Nu poţi spune elevilor de clasa a XI-a că modul de desfăşurare a Bacalaureatului li se schimbă. Din nou, se introduce instabilitate prin măsuri luate pe picior, în situaţie de interimat. Faptul că această măsură este luată la cererea sindicatelor e o glumă: sindicatele conduc de fapt ministerul, fapt unic în Europa”, a spus Daniel Funeriu, citat într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Potrivit Legii Educaţiei, adoptată în mandatul lui Funeriu, Bacalaureatul diferenţiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şolar 2012-2013.

Fostul ministru al Educaţiei a mai spus că o eventuală decizie a Guvernului privind introducerea bacalaureatului diferenţiat din 2013 ar fi una luată la presiunea „fabricilor de diplome„.

„După ce au susţinut intrarea la facultate fără Bacalaureat, pentru ca fabricile de diplome să aibă clienţi, acum se încearcă găsirea unor căi alternative pentru a da diploma de bacalaureat tuturor, astfel încât elevii să se transforme în cotizanţi pentru fabricile de diplome. Nu este corect să dai Bacalaureatul diferenţiat, iar cu diplome de bacalaureat difertie să ai acces identic la universitate. Este o măsură anti-performanţă. O altă consecinţă va fi omorârea în faşă a învăţământului profesional proaspăt reintrodus. E o eroare să împingi toţi elevii înspre universităţi”, a mai spus Funeriu.

Pe de altă parte, fostul ministru critică revenirea la încasarea cotizaţiei sindicale de pe statul de plată, la care se renunţase în mandatul său.

„Este o întoarcere la dictatura sindicatelor în învăţământ, fără legătură cu avantaje pentru elevi. Este o situaţie contra-natură, unde interesele sindicale conduc Ministerul Educaţiei. Se vor colecta anual forţat pentru sindicate aproximativ 16 milioane de euro. Vă reamintesc că ministerul a câştigat procesul cu sindicatele pe această temă, dar acum cei care au dat ministerul în judecată îl conduc”, a adăugat Funeriu, referindu-se la faptul că fostul lider sindical Liviu Pop asigură, în prezent, interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei.

Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, şi probe scrise diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de anul trecut.

„Reglementarea vine în întâmpinarea dorinţelor elevilor, ale părinţilor acestora şi ale cadrelor didactice, care au militat pentru susţinerea examenului de Bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învăţământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesaţi să le studieze şi nici nu aveau cum, având în vedere profilul unităţii de învăţământ”, s-a arătat într-o scrisoare deschisă adresată USL şi preşedinţilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei „Spiru Haret” şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că propunerea sindicatelor privind introducerea Bacalaureatului diferenţiat din 2013 este pertinentă, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situaţiei din sistemul de învăţământ.

Pop a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferenţiat din 2013, şi nu din 2016, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, va fi discutată la nivelul guvernului, urmând să fie şi „dezbateri serioase cu elevii” pe acest subiect.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'