Vlad Voiculescu a atenţionat că sistemul sanitar o mare problemă, întrucât nu sunt respectate regulile şi legile, iar pentru această situaţie de ani de zile nu există un control, potrivit news.ro.
„Regulile în sistemul sanitar, ca şi în societatea românească, nu au fost respectate pentru multă vreme. Dacă vii acum şi te uiţi cum ar trebui să arate lucrurile chiar aplicând regulile care există – şi aş da exemplu igiena în spitale, pentru care ar trebui închise majoritatea spitalelor – ai vedea că nu poate fi aplicat nimic. Faptul că regulile nu au fost respectate şi respectarea lor nu a fost controlată pentru ani de zile ne-a adus în această situaţie în care, practic, aproape orice măsură care are un impact pare ca o măsură cumva total scoasă din context”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, la conferinţa cu tema „Viitorul sistemului de sănătate din România”.
Se schimbă regulile pentru ocuparea posturilor de manager de spital. Anunţul ministrului Sănătăţii
Ministrul a mai spus că sunt încă multe lucruri de făcut în sistem, de aceea va rămâne până la ultima zi de mandat.
„Mai sunt multe lucruri în plan. Acesta este şi motivul pentru care nu o să plec de la minister până în ultima zi. Sunt măsuri de transparenţă care nu au fost niciodată aplicate, nu numai în sistemul sanitar, aş îndrăzni să spun în majoritatea autorităţilor publice centrale. Vorbim de transparenţa contractelor publice, vorbim de achiziţii, vorbim de sponsorizări şi tot ce cuprinde”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Doctorul Bogdan Jansen, fost director al Spitalului Caritas, a spus că managerul de spital din România „face poliţie, nu face management”.
„Managerul de spital trebuie să execute ce i se spune, are nişte indicatori pe care nu poate să îi depăşească, cum ar fi, de exemplu, mortalitatea sau infecţiile nosocomiale. Managerul de spital nu se ocupă nici de săpun la toaletă, nici de curăţat toaletele. Nu se găseşte săpun la toaletă pentru că se fură”, a spus medicul.
Ministrul Sănătăţii a susţinut că managerul de spital să aibă în primul rând grijă cum arată unitatea, să fie toaletele curate, unde să fie săpun, să văruiască înainte de a face investiţii în echipamente de milioane de euro.
„Trebuie să avem grijă, dacă facem investiţii în echipamente de milioane de euro, atunci clădirea în care vin acele investiţii să fie văruită. (…) Prin management înţelegând inclusiv să existe săpun la toaletă”, a afirmat Voiculescu.