Producătorii de medicamente, pacienţii şi farmaciştii: Noua politică de preţuri ignoră interesul bolnavilor

Noua politică de preţuri pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii ignoră cu totul interesul pacienţilor, avertizează asociatiile reprezentative de pacienti si cele din industria farmaceutică, susţinând că, deşi este o scădere etapizată a preţurilor, consecinţele vor fi aceleaşi, iar accesul pacienţilor la medicamente va fi din ce în ce mai limitat, în timp ce la bugetul de stat nu se va realiza nicio economie.
Iulian Tudor
14 oct. 2016, 16:26
Producătorii de medicamente, pacienţii şi farmaciştii: Noua politică de preţuri ignoră interesul bolnavilor

Asociaţiile reprezentative de pacienţi şi cele din industria farmaceutică susţin că măsurile corectoare propuse în noua metodologie nu aduc nicio îmbunătăţire, din contră, accentuează criza medicamentelor şi agravează starea de sănătate a populaţiei, generând dispariţia unui număr şi mai mare de medicamente de pe piaţă, iar accesul la medicamentele nou introduse în lista de compensate este blocat prin lipsa protocoalelor terapeutice, se arată într-un comunicat de presă.

Ei avertizează că metodologia propusă impune în continuare scăderea preţului medicamentelor sub minimul european şi, deşi este o scădere etapizată, consecinţele vor fi aceleaşi, iar accesul pacienţilor la medicamente va fi din ce în ce mai limitat, în timp ce la bugetul de stat nu se va realiza nicio economie.

Cezar Irimia, preşedinte al Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), spune că România se confruntă cu o criză a medicamentelor fără precedent.

„La nivel declarativ le pasă şi iau măsuri, dar de fapt măsurile rămân doar pe hârtie şi medicamentele tot nu ajung la pacienţi. Medicii nu pot prescrie medicamentele nou incluse pe lista de compensate pentru că nu au fost scrise protocoalele, iar pacienţii îşi caută cu disperare medicamentele în ţările vecine. Primim zilnic zeci de strigăte de ajutor prin call-center-ul nostru, dar nici noi nu îi putem ajuta”, afirmă preşedintele APCR.

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), afirmă, la rândul său, că Guvernul şi Ministerul Sănătăţii, care păreau că au înţeles esenţa problemei, nu au avut curajul să ia deciziile corecte, în timp ce Rozalina Lăpădatu, preşedinte al Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie (IDSE), spune că „se înlocuieşte o incertitudine cu certitudinea că nu există nicio şansă să stopăm dispariţia medicamentelor de pe piaţă”.

„Nu înţelegem de ce pentru o ţară din Uniunea Europeană, în anul 2016, ne concentrăm pe lista medicamentelor esenţiale, dar ignorăm cu totul faptul că dispar medicamentele din farmacii, în timp ce lista medicamentelor gratuite şi compensate este actualizată cu foarte mare dificultate”, declară, la rândul său, Vasile Barbu, preşedinte al Alianţei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, susţine că pacienţii români au din ce în ce mai puţine alternative de tratament: „În condiţiile îmbătrânirii accentuate a populaţiei şi a scăderii ratei natalităţii, ne confruntăm cu oameni din ce în ce mai bolnavi. În aceste condiţii, accesul la tratament este esenţial”.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, spune că măsurile sunt inacceptabile, nefăcând decât să amâne „inevitabilul colaps al sistemului de sănătate românesc”.

„Acum două săptămâni, Guvernul României menţiona că scăderea preţului la medicamente prin implementarea 8.1 va duce la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor esenţiale, fără însă ca această măsură să aibă vreun impact pozitiv asupra bugetului. Ori metodologia de preţuri propusă recent de autorităţi prevede tocmai implementarea articolului 8.1 şi scăderea preţului la medicamente sub minimul european. Este o măsură inacceptabilă, care doar amână inevitabilul colaps al sistemului de sănătate românesc. De-a lungul timpului, atât noi, cât şi asociaţiile de pacienţi şi reprezentanţii distribuitorilor şi farmaciştilor am subliniat că este o măsură care va avea consecinţe majore asupra pacienţilor români. Însă autorităţile au ales să ignore vocea tuturor şi au propus o nouă metodologie fără a se consulta cu niciuna dintre părţile care sunt afectate de măsură. Pacienţii români nu îşi găsesc medicamentele care ar trebui să fie disponibile în farmacii, nu au acces la medicamente de ultimă generaţie, în timp ce autorităţile propun o metodologie lipsită de transparenţă, care ignoră tocmai nevoile pacienţilor români”, declară directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Robert Popescu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), susţine, la rândul său, că noua metodologie nu oferă sustenabilitate si predictibilitate, ci dimpotrivă, generează noi probleme pentru pacienţii români, pentru operatorii economici din sistem, dar şi pentru autorităţi: „Promisiunea evitării unei noi crize în piaţa farmaceutică nu poate fi respectată în condiţiile în care preţul anumitor medicamente esenţiale este scăzut prin noua metodologie sub minimul european deja impus. Din perspectiva noastră, prevederile acestei Hotărâri de Guvern nu oferă sustenabilitate si predictibilitate, ci, dimpotrivă, generează noi probleme pentru pacienţii români, pentru operatorii economici din sistem şi, nu în ultimul rând, pentru autorităţi. ADRFR susţine în continuare cu tărie că orice nouă metodologie de calcul al preţurilor ar trebui să elimine în totalitate prevederile art. 8.1, prezente în actualele norme de stabilire a preţurilor medicamentelor de uz uman”.

În 12 octombrie, ministrul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică o serie de măsuri în privinţa preţurilor medicamentelor eliberate pe bază de reţetă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spunând că începând din data de 1 martie 2017 vor fi ieftinite, treptat, o serie de medicamente.

“Politica de preţ din ultimii ani a făcut ca unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât producătorii nu le mai aduc în România şi atunci tratamentele dispar din farmacii şi spitale. Ca să protejăm pacienţii români, vom introduce o ieftinire în trepte pentru medicamentele ieşite de sub patent: 10% în primul an, 10% în al doilea an şi 15% în al treilea an, după trei ani ajungându-se la o ieftinire de 35%”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului, această ieftinire se va aplica medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent). Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european dintr-un coş de 12 ţări. Procedura de actualizare a preţurilor va începe în această lună, odată cu intrarea în vigoare a normei legale.

O a doua măsură anunţată de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se referă la introducerea unei metode diferite de calcul al preţului pentru medicamentele esenţiale din lista stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care sunt compensate 100% în România.

“Dacă un medicament generic este pe lista esenţială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este compensat 100% în România, atunci ne vom asigura că el este disponibil pentru pacienţii români printr-o nouă metodologie de preţ. Vorbim de un număr de 56 medicamente, adică aproximativ 5% din totalul existent în România”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni