La mică distanță de români sunt bulgarii, mai mult de jumătate din populația țării vecine (58,6%) declarând că nu consumă zilnic fructe și legume. La polul opus, campioni în UE la consumul zilnic de fructe și legume sunt grecii (30,1% din populație), urmați de croați (27,5%) și sloveni (27%).
De asemenea, în Uniunea Europeană mai mult de o treime din populație (34,4%) nu consumă zilnic legume și fructe, în timp ce mai puțin de 15% (14,1%) consumă cel puțin cinci porții în fiecare zi. În rândul statelor membre, ponderea celor care consumă cel puțin cinci porții de legume și fructe în fiecare zi este cea mai mare în Marea Britanie (33,1%) și cea mai mică în România (3,5%) și Bulgaria (4,4%).
Consumul regulat de fructe și legume este considerat un element important al unei diete sănătoase și echilibrate. Consumul de fructe și legume este influențat atât de sex cât și de nivelul de educație, un grad de educație mai ridicat fiind întâlnit în rândul celor care consumă cel puțin cinci porții de legume și fructe în fiecare zi. De exemplu, în România doar 2,7% din cei cu un nivel de educație scăzut consumă cel puțin cinci porții de legume și fructe în fiecare zi, față de 5,5% în cazul celor cu un nivel de educație ridicat.
Citeşte şi INS: Rata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie la -0,6%, ca urmare a ieftinirii alimentelor