Primari penali, realeşi la conducerea Asociaţiilor Municipiilor din România

Membrii Asociației Municipiilor din România (AMR) au ales luni Comitetul director al AMR, optând pentru rămânerea în funcție a președintelui Robert Negoiță și a președintelui executiv Ilie Bolojan, precum și a prim-vicepreședinților Lia Olguța Vasilescu și Gheorghe Falcă, aceştia având probleme penale de mai mult timp. 
Ionela Marcu
17 oct. 2016, 12:11
Primari penali, realeşi la conducerea Asociaţiilor Municipiilor din România

De asemenea, ca vicepreședinți au fost aleși Ovidiu Crețu (primarul municipiului Brăila), Daniel Drăgulin (primarul municipiului Călărași), Decebal Făgădău (primarul municipiului Constanța), Ion Lungu (primarul municipiului Suceava), Dan Bobouțanu (primarul municipiului Hunedoara).

Președintele AMR, Robert Negoiță, edil al sectorului 3, a declarat că primarii ar avea nevoie de o instituție care să le ofere consiliere, astfel încât să nu ia decizii care să le aducă ulterior acuzații de corupție.

„Lupta împotriva corupției comportă două aspecte. Nu doar combatere. Se face foarte mult pe combatere și foarte bine. Dar pe prevenție? Avem ca obiectiv acest lucru: haideți să luptăm împotriva corupției și din perspectiva prevenției, nu doar din perspectiva combaterii. Nu de altceva dar ați văzut suntem în situația în care să nu investim în școli și spitale, băgăm bani în pușcării. Haideți să facem mai mult pentru prevenție, pentru că eu nu cred că e un obiectiv al României să avem cât mai mulți oameni în pușcărie. Haideți să ajutăm oamenii să nu greșească — aceia care sunt de bună credință. De exemplu, noi nu vrem să greșim. Cine ne ajută? Nu avem măcar o instituție din această țară atunci când avem dubii, când din cinci directori cu care stăm de vorbă din primărie, ne dau șapte soluții. Care e cea corectă? Ne trebuie un far călăuzitor, care să ne spună: ‘soluția este asta’ și noi să o urmăm în consecință, fără să fim învinuiți după aceea”, a precizat Negoiță, într-o declarație de presă.

El a subliniat că AMR este foarte activă în acest domeniu, deoarece este pentru prima dată după decembrie 1989 când din 109 primari de municipii peste jumătate nu mai sunt în funcție, mulți dintre ei având probleme penale „din cauza conjuncturii legislative precare”.

La rândul său, vicepreședintele AMR Lia Olguța Vasilescu (primarul municipiului Craiova) a punctat și ea că primarii au mare nevoie de o instituție care să îi ajute să se descurce în „hățișul legislativ”.

„Există 30 de instituții în România care fac controale în primării: Curtea de Conturi, OLAF (…), în schimb nu există nici măcar o singură instituție care să facă un control preventiv. De exemplu, am două legi care se bat cap în cap, iar eu ca primar și aparatul meu trebuie să luăm o decizie. Sigur că ne-am dori să putem să trimitem o hârtie undeva la o instituție care să ne descurce și să ne spună care este cea mai bună decizie. Nu vrem să greșim, nu vrem să furăm, dar trebuie cineva să ne descurce în acest hățiș legislativ. Mai mult decât atât, Curtea de Conturi, până acum câțiva ani, avea acest rol de prevenție. Acum, din păcate, nicio instituție nu mai face prevenție, toate fac control și știți foarte bine ce se întâmplă”, a spus ea citată de Agerpres. 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Codul Rutier. Verificați în documente această dată. Este obligatoriu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'