Dîncu, despre descentralizare: Încă avem în viziunea politică a unora ideea că localul este un duşman al naţionalului

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a afirmat luni că nu există o incompatibilitate între național și ceea ce înseamnă guvernare locală, precizând că, din păcate, încă există în viziunea politică a unora ideea că localul este "un fel de dușman al naționalului".
Filip Stan
17 oct. 2016, 14:13
Dîncu, despre descentralizare: Încă avem în viziunea politică a unora ideea că localul este un duşman al naţionalului

„Eu nu cred că există o incompatibilitate între național și ceea ce înseamnă guvernare locală. Eu cred că guvernările locale până la urmă pun în practică strategii naționale foarte bine și în fiecare moment (…). Din păcate, avem în acest moment încă în viziunea politică a unora (…) această idee că localul este un fel de dușman al naționalului, ceea ce mi se pare că este de domeniul trecutului”, a declarat Vasile Dîncu la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

Dîncu a făcut aceste afirmații în contextul în care a prezentat mai multe aspecte legate de proiectul Strategiei generale de descentralizare.

„În acest an, (…) am supus consultării publice proiectul Strategiei generale de descentralizare, care este un document cadru ce stabilește direcțiile strategice ale Guvernului cu privire la continuarea procesului de descentralizare și am încercat în acest an să ne concentrăm pe piatra de încercare a procesului de descentralizare, care este transferul de competențe, de la nivelul administrației centrale la nivelul autorităților administrației publice locale. (…) Am conchis până la urmă că următoarele domenii pot fi supuse procesului de descentralizare: agricultură, aici inclusiv pescuit și acvacultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educație, inclusiv activități extrașcolare, tineret și sport. În data de 21 septembrie 2016 am avut o reuniune a comitetului tehnic interministerial pentru descentralizare, care s-a mai întâlnit și în anii trecuți, în alte mandate ale altor guverne, și n-a ajuns niciodată la o concluzie, adică n-a reușit să obțină un consens. Vestea bună este că în acest an, în 21 septembrie, (…) proiectul de descentralizare a fost avizat”, a spus Dîncu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, pentru prima dată există un astfel de document. „Sigur că unele rezerve (…) ale ministerelor au fost rezerve mai vechi, altele au fost stimulate oarecum tot de la nivel central, pentru că în timpul dezbaterii noastre un consilier de la Cancelaria premierului a distribuit niște criterii pe care le propune și care au fost după aceea ușor îmbrățișate de unele ministere pentru a refuza descentralizarea. Sigur că nu e niciun secret că structurile centrale doresc să rețină puterea cât se poate, uneori chiar irațional”, a afirmat Dîncu.

El a precizat că, dacă primăriile și consiliile județene au proiecte legate de infrastructură din domeniul culturii sau sportului, Executivul le poate ajuta.

„Ceea ce a promis data trecută domnul premier Cioloș, aici, că suntem deschiși ca, dacă (…) primăriile, consiliile județene vin cu proiecte în care cer o serie de elemente de infrastructură, din domeniul culturii sau sportului, care există pe teritoriul lor, putem face foarte repede printr-o hotărâre de guvern o trecere a acestor elemente de patrimoniu fără să mai așteptăm (…) nu știu câți ani sau câte semestre (…). Împreună cu doamna ministru al Sporturilor lucrăm deja la o listă din cererile dumneavoastră și nu numai din cereri pe care le-ați făcut, dar și ofertăm o listă de baze sportive și alte elemente de infrastructură care sunt în acest moment la minister și care (…) nu-și pot îndeplini ca lumea funcția pentru care au fost create, pentru că ministerul nu are bani de investiții în teritoriu și acceptăm trecerea lor la nivel local”, a mai spus Dîncu.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea lumea la picioare până pe 15 aprilie. Vor fi în al nouălea cer
Capital.ro
Apare o nouă taxă auto pentru șoferi. De când vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Cele trei combinații periculoase de vitamine. Medic: Trebuie luate separat
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
ICCJ a decis: Cum pot pensionarii să rămână angajați. Sunt condiții stricte
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoferii care nu mai trebuie să dea examen. Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu